Ajankohtaista

Parsa on kevätsadon ensimmäinen herkku

Pirteät vihreät nuput tuovat tullessaan lupauksen kesästä, ja pian saamme maistaa tuoretta satoa. Nyt huhtikuussa on siis aika herkutella parsalla, vaikka kotimaan sato kypsyykin myöhemmin.

Tuoretta makua tihkuva parsa nautitaan yksinkertaisimmillaan voisulan tai vinegrettikastikkeen kera. Todellinen herkkusuu taas valmistaa parsan seuraksi täyteläisen hollandaisekastikkeen. Myös parmankinkku ja erilaiset juustot ovat maistuvia lisukkeita parsalle.

Parsan syötävä osa on todellisuudessa kasvin verso, jonka väri vaihtelee valkoisesta vihreään ja jopa violettiin sen mukaan, kuinka verso on kasvanut. Valkoiset parsat kehittyvät maan alla, vihreät maan pinnalla ja violetti väri aiheutuu siitä, että parsan kärkiosa nousee maan pinnalle valoon.

Valkoinen parsa on suosittua erityisesti Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa. Se on maultaan pehmeän täyteläistä. Englannissa, Yhdysvalloissa ja Italiassa käytetään paljon hieman herneeltä maistuvaa vihreää parsaa. Mikä parsa on parasta, on tietysti makuasia.

Mitä juomaksi parsan kanssa?

Valitse parsalle kuiva, hapokas ja raikas valkoviini tai rapsakkaan raikas olut. Tässä on hyviä ehdotuksia valintasi helpottamiseksi.

Viinit

Oluet