Ajankohtaista

Sienten seuraksi

Joka vuosi metsissä odottaa poimijoita mahtava sienisato. Metsän ruokakomerosta ei syötävä lopu kesken, sillä hyvän sienivuoden yli miljardista kilosta syötäviä kauppasieniä pannulle päätyy vain vajaa prosentti.

Yhteensopivia pareja

Valkoviini on usein ensimmäinen valinta sieniruoille, kuten muhennoksille, paistoksille ja piirakoille.

Kirkkaankeltainen kantarelli on yksi arvostetuimmista sienistämme. Hyviä kantarellin kumppaneita ovat esimerkiksi kevyen hedelmäiset valkoviinit Italiasta tai chardonnayt Bourgognesta, Australiasta tai Chilestä.

Aromikkaammat suppilovahverot sekä herkku- ja muut tatit ovat puolestaan kotonaan esimerkiksi täyteläisten chardonnayviinien kanssa – varsinkin, jos ruoka silataan voilla, kermalla, juustolla tai pekonilla.

Punainenkin käy

Kevyet tai keskitäyteläiset punaviinit Ranskan Beaujolais'n tai Italian Valpolicellan alueelta ovat perinteisiä valintoja, kun taas uuden maailman viinien ystävät löytävät toimivat makuparit esimerkiksi kevyestä tai keskitäyteläisestä chileläisestä tai australialaisesta pinot noirista.

Sienet ovat usein lautasella lisäkkeenä, jolloin viinivalinta pitää tehdä ruokalajin pääraaka-aineen mukaan. Jos siis tarjolla on esimerkiksi sienikastiketta tai -muhennosta lihan kumppanina, täyteläinen punaviini toimii useimmiten erinomaisesti.

Oluesta kumppaniksi

Kotimainen lagerolut on oiva valinta sieniruoille, sillä niiden makeahko mallasmaisuus sekä matala humalointi sointuvat sienien herkkiin aromeihin. Tummat lagerit taas sopivat hyvin tuhdimmille sieniruuille. Jos sattuukin sateinen kesä, voi viininystävä lohduttautua ainakin sillä, että metsään mennessään voi olla varma täydestä kopasta sienisaalista – sekä nautinnollisista hetkistä sieniruokien parissa.

JUOMIA SIENTEN SEURAKSI >