tiedote

Joulu tuo 3,5 milj. asiakasta Alkon myymälöihin

Alkon litramääräinen myynti kasvaa joulua edeltävän kahden viikon aikana noin 3,5 miljoonaa litraa, eli 105 prosenttia normaaliin jaksoon verrattuna. Joulua edeltävällä viikolla Alkossa käy noin 3,5 miljoonaa asiakasta. 

Punaviinit joulunajan kestosuosikkeja

Joulu kasvattaa litramääräisesti eniten punaviinien myyntiä, joiden myynti lisääntyy 143 prosenttia. Joulupöytään ja lahjaksi ostetaan kalliimpia viinejä. Joulun alla eniten lisääntyy yli 17 euroa maksavien punaviinien myynti, joita myydään 476 prosenttia normaaliviikkoa enemmän. Valkoviinien myynti kasvaa 68 prosenttia. Eniten kasvaa yli 17 euroa maksavien valkoviinien myynti, 320 prosenttia. Kuohuviinien myynnin kasvu on 93 prosenttia ja samppanjoiden 211 prosenttia. Myös kuohuviineistä eniten kasvaa yli 17 euroa maksavien juomien myynti, 213 prosenttia. Väkevistä juomista joulunajan myyntisesonkeja ovat XO- ja muut konjakit, 791 prosenttia sekä VSOP-konjakit, 551 prosenttia. Portviinien myynti kasvaa jouluna 448 prosenttia ja skotlantilaisten mallasviskien 371 prosenttia. Vahvojen glögien myynti nousee joulun alla 351 prosenttia ja mietojen 398 prosenttia. Panimotuotteista IV-oluiden myynti kasvaa 72 prosenttia.

Joulun vaikutusta myyntiin on arvioitu edellisen vuoden myyntilukujen perusteella.

Maltaisia makuja joulupöytään

”Perinteinen jouluruokamme sopii mainiosti oluen seuraan”, vinkkaa Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kalapöydälle sopii vaalea lager tai kirpakka vehnäolut. Kinkun ja laatikoiden seurassa viihtyvät tumma lager sekä vahvan makeat bockoluet. ”Nautiskeluun sekä joulun tuhdeille jälkiruoille ja juustoille löytyy täydellinen kumppani aleista, stouteista sekä porttereista”, jatkaa Vilkuna.

Diplomaattinen viini voimakkaiden kalaherkkujen kaveriksi 

Graavilohi, savukala, mäti, sillit ja silakat – kalapöydän maut ovat usein suolaisia ja voimakkaita. ”Kalapöydän viinin pitää toimia diplomaattina makujen kesken. Valitse siksi lasiin hedelmäinen ja raikas viini, jossa pieni makeuskaan ei ole pahitteeksi”, ehdottaa Vilkuna. Makutyypeissä pirteä ja hedelmäinen sekä vivahteikas ja ryhdikäs on hyviä vaihtoehtoja monista eri rypälelajikkeista ja maista.

Kinkkuviineissä kolme koulukuntaa

Joulu on monille vuoden suurin juhla ja joulupöytään valitaan vain parasta, kertoo Vilkuna. Makutyypeissä vivahteikas ja kehittynyt sekä roteva ja voimakas on monia klassikkoalueilta tulevia arvokkaita punaviinejä.

Jos kinkku on juhlien keskiössä, kannattaa viini valita juuri kinkulle sopivaksi. Vilkuna valitsisi silloin lasiin keskitäyteläistä, pehmeää ja hedelmäistä punaviiniä. ”Makutyypeistä mehevä ja hilloinen sekä marjaisia ja raikas löydät tämän tyylin viinejä”, suosittelee Vilkuna.

”Kolmas koulukunta ei tee koskaan väärin, sillä he valitsevat joulupöytään oman lempiviininsä”, kertoo Vilkuna. Koska joulupöydän moniin makuihin on vaikea löytää täsmäviiniä, toimii tämä vaihtoehto usein paremmin kuin hyvin.

Kupliva joulunaika

Yksi aina toimiva vaihtoehto myös joulupöydässä on samppanja tai laadukas kuohuviini. Hedelmäinen ja kevyen paahteinen samppanja tai kuohuviini raikastaa suun melko rasvaisten jouluruokien jälkeen ja jättää tilaa jouluruokien makuvivahteille.

Myymälöiden aukioloajat

Joulua edeltävinä päivinä 10.–23.12. Alkon myymälät palvelevat klo 9–20 ja la. 19.12. klo 9–18. Jouluaattona (24.12.), joulupäivänä (25.12.) ja tapaninpäivänä (26.12.) myymälät ovat kiinni.

Lisätietoja
tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, puh. 020 711 5107
viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maritta Iso-Aho, puh.  020 711 5443