Uutinen

Diplomi-insinööri viinien maailmassa

”Ensimmäinen lomamatkamme Toscanaan vuonna 2002 oli kohtalokas. Kun oli päivän ihaillut viinitarhojen peittämiä kumpuilevia kukkuloita, maistui chianti classico illalla toscanalaisen ruuan kanssa niin hyvältä, että melkein itku tuli. Kun ensimmäisen kerran pääsin maistamaan viiniä, johon olin itse poiminut rypäleitä, tiesin, ettei paluuta tietojärjestelmäkonsultiksi ole.”

Harrastus voi inspiroida vaihtamaan alaa. Näin kävi diplomi-insinööri Ville Tuomolalle. Aiemmin hän työskenteli lähes kymmenen vuotta tietojärjestelmäkonsulttina isossa kansainvälisessä yrityksessä. Tällä hetkellä Tuomola työskentelee myyjänä Alkossa. Lisäksi hän kouluttaa alkolaisia ja etikettiklubilaisia sekä osallistuu kerran viikossa tuotepruuvauksiin, joissa päätetään Alkon valikoimiin tulevista tuotteista.

Palkaton vapaa Toscanassa oli sysäys alan vaihtoon

Ville Tuomola oli palkattomalla vapaalla Italian Toscanassa syyskuusta 2006 marraskuuhun 2008. ”Olimme vaimoni kanssa lomailleet Toscanassa useamman kerran. Haaveenamme oli työskennellä viinitilalla. Lähdimme vuodeksi, mutta se venähti kahdeksi vuodeksi.”

Tuomola oli töissä kahden eri tilan viinimyymälässä, jossa hän maistatti ja myi viinejä asiakkaille. Hän opasti myös viinitilakierroksia eri maista tulleille turisteille. Viinitilan muutkin toiminnot ja oliiviöljyn valmistaminen tulivat tutuiksi.

Tuomola halusi jatkaa Suomeen palattuaan töitä viinien parissa, ja siksi Alko oli luonteva valinta: ”Italiassa viinien maailma veti puoleensa. Halusin jatkaa niiden parissa, ja pääsinkin heti Alkon viineihin keskittyneeseen myymälään. Harrastus siis vaihtui työksi. Ajattelin myös, että Alko isona yrityksenä voisi tarjota mielenkiintoisen urapolun.”

Asiakkaat, työkaverit, viinit ja monipuoliset tehtävät inspiroivat

Ville Tuomola pitää Alkon myyjän työtä monipuolisena. Asiakkaat ovat mukavia ja heidän kanssaan Tuomola keskustelee muustakin kuin alkoholijuomista. Myymälässä työskentelee hyvä sekoitus eri-ikäisiä työntekijöitä. Kollegat myymälässä ja pääkonttorilla ovat asiantuntevia ja innostuneita työstään. Hän pääsee kouluttajan roolissa syventymään aiheisiin perusteellisesti.

”Viinit ovat minulle intohimo ja harrastus, joten niiden parissa työskentely on motivoivaa ja uutta opiskeltavaa riittää jatkuvasti.”

Ville Tuomolan tärkein tavoite tietojärjestelmäkonsultin työssä oli asiakkaan tyytyväisyys. Samaa hän tavoittelee Alkossa. Eri asiakkaille huippuasiakaspalvelu tosin voi tarkoittaa hyvin eri asioita: Yksi on tyytyväinen, kun hänen suosikkituotettaan on aina hyllyssä eikä kassalle tarvitse jonottaa, mutta toinen taas kaipaa tarkkoja faktoja ja tarinoita tuotteista ja tuotantoalueista sekä ruokavinkkejä juomille. Tärkeää on selvittää asiakkaan kaikki tarpeet ja ehdottaa vaikkapa sopivat jälkiruokajuomat, unohtamatta alkoholittomiakaan vaihtoehtoja.

”Jos asiakas on niin tyytyväinen, että kehuu saamaansa palvelua muillekin, voi sanoa onnistuneensa palvelussa.”

Alko on erinomainen vaihtoehto uranvaihtajalle

Ville Tuomola suosittelee Alkoa muille uranvaihtajille: ”Jos on kiinnostunut asiakaspalvelusta, viineistä, oluista tai väkevistä alkoholijuomista, niin ilman muuta. Jonkinlainen intohimo tuotteisiin pitää olla. Jotain sitä samaa sitoutuneisuutta ja innostusta, jota tuntuu kaikilla viinintekijöilläkin olevan”.

Tuomolan mielestä Alko hoitaa erityistehtäväyhtiön roolinsa hyvin ja vastuullisesti. Samalla tavoin vastuullisesti Alko huolehtii työntekijöistään. Alko on tarjonnut hänelle hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja syventää osaamista.

”Alkon myymälöissä on töissä osaavia ihmisiä hyvin erilaisilla koulutus- ja työkokemustaustoilla, mitä voisi yrittää hyödyntää nykyistä laajemmin.”

Asiakaskunta ja ostokäyttäytyminen eroavat eri puolilla Suomea. Tuomolan mielestä myymälät ja niiden valikoima voisivat olla rohkeammin erilaisia.

Kuva: Jaakko Lukumaa