Ennen juhlaa

Alkoholiton juomavaihtoehto juhliin

Laadukkaat alkoholittomat juomat antavat juhlien juomatarjoiluun pisteen i:n päälle.

Alkoholittomat juomavaihtoehdot kannattaa muistaa juhlia järjestettäessä, jotta kaikki vieraat tuntevat itsensä tervetulleiksi.

Alkoholiton booli tai muu janojuoma sitä paitsi maistuu välillä niillekin, jotka nauttivat myös alkoholia sisältäviä juomia. Holittomia on siksi hyvä varata reipas määrä.

Kupliva alkumalja

Kuohuviini on juhlien perinteinen alkujuoma, joka sysää alkuun iloisen puheensorinan. Sen vaihtoehtona on mukava tarjota lasillinen, joka näyttää ja maistuu suurin piirtein samalta.

Pommac on perinteisen varma valinta, mutta ehkä aikuiseen makuun sopivampia vaihtoehtoja ovat alkoholittomat kuohuviinit. Niiden valikoima ja laatu on parantunut, joten nykyisin näitä kuohujuomia todella kehtaa tarjota. Tyylikkäitä vaihtoehtoja tulee myös Suomesta.  

Alkoholiton kuohuviini sopii hyvin tarjoiltavaksi drinkkinä. Helpoiten kuohuviinidrinkki syntyy, kun lasin pohjalle kaataa tilkkasen mehua, esimerkiksi appelsiiniä, verigreippiä tai karpaloa. Kesällä mansikkasose on hyvä vaihtoehto.

Alkoholittomat kuohuviinit

Raikas booli on juhlapöydän väriläiskä

Virkistävä, alkoholiton booli sopii juhlapöydän väriläiskäksi. Boolin voi luoda esimerkiksi erilaisista mehuista ja limonadeista. Kivennäisvesi käy kuplivaksi, maultaan neutraaliksi jatkajaksi, ja jääpalat pitävät juoman viileänä. Aikuiseen makuun sopivaa raikkautta voi lisätä lorauttamalla mukaan lime- tai sitruunamehua.

Boolin tarjoiluun ei tarvita varsinaista boolimaljaa, vaan juoman voi tarjota modernisti lasikannusta. Pöytään sopii useampikin erilainen sekoitus. Booleista sekä kurkku-, lime- tai sitruunasiivuilla maustetuista vesistä voi rakentaa alkoholittoman juomabuffetin, joka paitsi maistuu myös näyttää hyvälle.

Jos booli tarjotaan isosta maljasta, jäiden kannattaa olla mahdollisimman isoja ja hitaasti sulavia. Kukaan ei pidä väljähtäneestä, pöydällä lämmenneestä juomasta. Palat voi jäädyttää esimerkiksi pakasterasioihin tai jogurttipurkkeihin, ja nesteenä voi käyttää veden sijaan mehua. Lisäksi kaikkien juomien pitää olla kylmiä ennen boolin sekoittamista.

Ruoan kanssa viiniä tai olutta – myös alkoholitonta

Booli saattaa tuntua ruoan kanssa turhan makealta juomalta. Raikas jää- tai kivennäisvesi on tietysti toimiva vaihtoehto, mutta vieraat arvostavat myös alkoholitonta vaihtoehtoa juhlien viineille ja oluille.

Alkoholittomien viinien laatu on noussut kohisten, joten niissä on nyt uutta vivahteikkuutta. Koska näissä viineissä ei ole alkoholia, niiden makua on yleensä tasapainotettu sokerilla. Makeuden vuoksi alkoholittomat viinit kannattaa tarjota jääkylminä, myös useimmat punaviinit.

Kohonnut laatu pätee myös alkoholittomiin oluisiin. Niitä voi varata tarjolle useampaakin sorttia eri oluttyypeistä, jolloin vieraat saavat valita mieleisensä.

Kannattaa huomata, että joissakin alkoholittomiksi luokitelluissa juomissa on pieni määrä alkoholia. Kunkin juoman alkoholimäärän voi tarkistaa Alkon nettisivuilla tuotteen omalta sivulta.

Alkoholittomat punaviinit

Alkoholittomat valkoviinit

Alkoholittomat oluet

Kaikki alkoholittomat juomat

 Teksti: Lasse Pakarinen
Kuva: iStock