Ennen juhlaa

Juomien menekki

Juomien menekkiä arvioidaan yleensä seuraavasti, kun tilaisuudessa on tarjolla myös syötävää.

Kulutuksen lasketaan alkavan ruokailusta, sillä yleensä ruoka on tarjolla heti tilaisuuden alussa. Ennen ruokailua tarjotaan usein kuitenkin tervetuliaismalja. Tervetuliaismalja on esimerkiksi yksi lasi kuohuviiniä.

Punaviiniä kuluu useimmiten enemmän kuin valkoviiniä

 

Jos alkuruoalle tarjotaan oma viininsä, sen menekki on yksi lasillinen henkilöä kohti. Lämpimän ruoan kera kaadetaan yleensä kaksi lasillista.

Kun on kyseessä buffet-tyylinen tarjoilu, kulutuksen arvioidaan ruokailun aikana olevan yhteensä kaksi alkoholiannosta ruokailijaa kohti.

Ruokailun jälkeen alkoholiannoksia kuluu noin yksi annos henkilöä kohti tunnissa, ensimmäisen tunnin aikana ehkä kaksikin annosta.

Yleensä ruokailun sisältävään tilaisuuteen varataan sekä puna- että valkoviiniä. Punaviiniä kuluu useimmiten enemmän kuin valkoviiniä, ja yleensä viinejä varataan suhteessa 2/3 punaviiniä, 1/3 valkoviiniä. Tämä riippuu kuitenkin myös tarjottavasta ruoasta sekä vieraiden makumieltymyksistä.