Juhlat

Käykö kuohuviini noutopöytään?

Kuohuviiniä voi hyvin tarjoilla läpi aterian ja noutopöydässä, kunhan muistaa pari nyrkkisääntöä.

"Kuohuviini sopii parhaiten pikkusuolaisille, kalalle, kanalle ja äyriäisille sekä sushille. Oikeastaan ainoat ruoat, joille en kuohuviiniä suosittelisi, ovat arkiset kotiruoat, kuten karjalanpaisti ja poronkäristys, ja perinneruoat, kuten kalakukko", kertoo Mikko Ronkainen Alkon Raahen myymälästyä.

Hän ei suosittelisi kuohuviiniä ensimmäiseksi vaihtoehdoksi myöskään hyvin rasvaisille tai maustetuille ruoille.

"Kun kuohuviiniä nautitaan ruokajuomana, kannattaa valita hiukan kypsyneempi ja laadukkaampi kuohuviini. Espanjalaiset cavat ovat hyvä ja edullinen vaihtoehto, ja Alkon valikoimassa on myös monikäyttöisiä varsin edullisia samppanjoita. Lisäksi noutopöydässä kannattaa aina muistaa alkoholiton vaihtoehto. Alkossa on myynnissä useita alkoholittomia kuohuviinejä."

Mikko Rankainen kertoo, että kuohuviini sopii hyvin myös jälkiruokien yhteyteen, mutta silloin juoman on hyvä olla hiukan makeampaa kuin tarjottava ruoka.

"Aina varma klassikkoyhdistelmä on jäätelö, mansikat ja makea italialainen kuohuviini."

Kuohuviinin tarjoilu

Kuohuviinin tarjoilulämpötila on viidestä kahdeksaan astetta. Se syntyy pitämällä juomaa jääkaapissa kolmisen tuntia. Jos pullo pitää viilentää nopeasti, pullo kannattaa panna hetkeksi vesi-jääseokseen

Teksti: Anu Piippo
Kuva: Sami Repo

Artikkeli on julkaistu Etiketti-lehdessä 2/2012.