Ennen juhlaa

Mitä juomaa noutopöytään?

Perinteisen suomalaisen noutopöydän ruokajuomia ovat tavallisesti olleet olut, vesi ja kotikalja. Viime vuosikym­meninä viinit ovat kasvattaneet suosiotaan myös nouto­pöydässä.

Useista ruokalajeista notkuvan pitopöydän viini­valinnassa kannattaa suosia moniulotteisia viinejä. Valkoviinien moniottelijoita ovat muun muassa musta­herukkaiset sauvingon blancit, raikkaan hapokkaat rieslingit, tammettomat chardonnayt ja hedelmäisistä viineistä pinot blancit ja pinot grigiot. Punaviinien ystävän kannattaa suosia keskitäyte­läisiä, kohtuullisesti tammitettuja sangioveseja tai valita pyöreä merlot tai cabernet sauvignon.

Myös olut sopii pitopöytään

Myös olut on pitopöydän loistava makupari. Perinteinen lager joko vaaleana tai tummana sopii monen ruoan kumppaniksi. Vaihtelua haluava voi kokeilla alea tai pilsiä.

Kuohujuoma kevyille tarjottaville

Kuohuviinit ovat tyylikästä tarjottavaa noutopöydän pikkupalojen kanssa etenkin silloin, kun pöydässä on tarjolla kalaa, äyriäisiä ja muita keveämpiä raaka-aineita. Aidoista ranskalaisista samppanjoista löytyy luonnetta raskaampien tarjottavien kumppaniksi.

Alkoholittomaksi kuohujuomaksi voi valita kotimaisen vaihtoehdon, vaikkapa kuusenkerkistä tai mustaherukanlehdistä valmistetun kuohujuoman.

Pöytään kannattaa aina varata myös alkoholittomia vaihtoehtoja, kuten raikasta lähde- tai kivennäisvettä ja alkoholittomia tai vähäalkoholisia viinejä.

Artikkeli on julkaistu Etiketti-lehdessä 2/2011.

Teksti: Sanna Kekäläinen

Lähteet: Tuoteviestintäpällikkö Taina Vilkuna
http://1000years-neighbouring.com
www.matkaruokailu.fi
www.kaikkijuhlista.fi