Ennen juhlaa

Suunnittele menu upealle aterialle

Kutsuitko vieraat illalliselle? Kun suunnittelet menua, leikittele rohkeasti yllättävilläkin yhdistelmillä: kaada kirsikkaolut kuohuviinilasiin tai tarjoa alku- ja pääruoan välissä suun puhdistava sorbetti.

1. Miten aloitan menun suunnittelun?
Valitse ensin pääruoka ja siihen sopiva juoma. Ruokien ainekset on hyvä koota kauden antimista. Raskaita ruokia ei kannata tarjota montaa, ettei kokonaisuudesta jää tuhti olo.
Ateriakokonaisuutta kaunistaa se, että ruokalajit valmistetaan selvästi eri värisistä raaka-aineista.
Hyvä menun laatija ottaa huomioon vieraiden allergiat ja erilaiset juomatottumukset.

2. Miten valitsen sopivat juomat?
Tärkeintä on juoman maun ja laadun yhteensopivuus ruoan kanssa. Juhlavista raaka-aineista valmistettu ruoka tarjotaan laadukkaan juoman kera. Arkisen ruoan kaveriksi voi valita edullisen juotavan.
Nykyään samassa menussa voi olla sekä viiniä että olutta. Siiderin voi tarjota viinilasista. 
Kohtelias illallisen järjestäjä varaa vieraille alkoholittomia vaihtoehtoja. 
Tarjoa kaikki alkoholittomat ruokajuomat, jopa punaviinit, kylminä.

3. Kuinka arvioin oikean määrän juomia?
Pääsääntöisesti juomia kannattaa varata yksi lasi eli 12 senttilitraa jokaista ruokalajia kohden. Pääruoalle puolestaan varataan kaksi lasillista jokaiselle. Jälkiruokaviineissä riittää 6–8 senttilitraa aterioitsijaa kohden.
Jos ruokalajeja on yli neljä, kannattaa menu suunnitella siten, että sama juoma sopii useamman annoksen kanssa.

4. Kuinka aloitan aterian?
Kuohuviini on klassinen aterian aloittaja, mutta alkujuomana voi tarjota vaikkapa kirsikkaolutta kuohuviinilasista.
Alkuruokana aina toimiva valinta on keitto. Aterian kaaren tulisi kulkea miedosta vähitellen tuhdimpaan ja täyteläisempään.
Raikasta hanavettä on tarjolla läpi aterian. Hieman hienostuneemman tunnelman saa, kun tarjoaa kivennäisvettä. Alkuruoan jälkeen suun voi ikään kuin puhdistaa pääruokaa varten kevyellä sorbetilla. Jos pääruoka on rasvainen, sen jälkeen ei kannata heti tarjota kylmää annosta.

5. Millainen juoma on hyvä mausteisen pääruoan kaverina?
Tulisen ruoan kanssa sopii parhaiten olut. Meksikolaiset vaaleat lagerit pehmentävät voimakkaita makuja. Myös vahvasti humaloidut india pale ale -oluet sopivat polttavien makujen kumppaneiksi.
Tanniinisia punaviinejä kannattaa välttää, sillä tulisuus ja tanniini tuntuvat suussa räjähdyksen kaltaiselta, ja jäljelle jää metallinen maku. Sen sijaan puolikuivien tai puolimakeiden valkoviinien sokeri tasaa tulisuutta mukavasti. Kun jälkiruokaviini on kaadettu, on kiitospuheiden aika. Ateria on mukava päättää kahveihin.

 

Teksti: Elise Tamminen
Kuvitus: Pietari Posti

Asiantuntija: Taina Vilkuna, Alko

Jutun lähteenä on käytetty myös Viiniä aterialla, Opas viinin ja ruoan liittoon -kirjaa, Alko Oy 2007, teksti Tuula Nieminen.