Grillijuhlat

Grilliherkkujen juomaseuralaiset

Grillattaessa ruokaan tulee muun muassa savun aromeja. Silloin juomatkin saavat olla keskimääräistä runsaamman makuisia.

Grillin uumenista valmistuu monenlaisia ruoka-aarteita. Lue alta perusvinkit siihen, millaiset viinit ja oluet sopivat grilliruoan kumppaniksi.

Punaiselle ja vaalealle lihalle punaviini

Punaiselle lihalle sopii täyteläinen punaviini esimerkiksi Etelä-Euroopan lämpimiltä alueilta tai uudesta maailmasta. Grillipunaviinien yleisiä rypälelajikkeita ovat esimerkiksi Shiraz, Malbec ja Cabernet Sauvignon.

Vaalealle lihalle valitaan kevyempi punaviini, samoin grillatuille kasviksille. Kasviksille sopii myös hedelmäinen viini. Keskitäyteläinen tuore punaviini on siis grilliaterian moniottelija.

Broilerille ja yleisviiniksi rosee

Broilerille käy kuiva roseeviini tai aromikas valkoviini, jossa saa haluttaessa olla hieman tammisuuttakin. Roseeta kannattaa kokeilla myös monipuolisen grillitarjoilun yhteydessä.

Kalalle valkoviini tai kevyt punaviini

Grillaus antaa myös kalaan sen verran voimakkuutta, että valkoviinikin saa olla voimakkaampi, jopa hieman tamminen. Tämä pätee etenkin rasvaiselle kalalle. Myös runsaampi hapokkuus sopii, sillä hapot raikastavat kokonaisuutta.

Tukevan valkoviinin ohella myös viilennetty kevyempi punaviini on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

Vähärasvaisten kalojen kumppanit ovat yleensä melko keveitä ja usein hienostuneita valkoviinejä.

Älä unohda olutta

Grilliruoan olut saa olla aromikas. Kokeile esimerkiksi ale- ja pils-oluttyyppejä. Kalaruokien pariksi ja sillille kannattaa valita vehnäolut. Myös pils ja lager ovat yleispäteviä vaihtoehtoja.

Teksti: Marita Suontausta
Juomasuositukset: Taina Vilkuna
Kuvat: iStockphoto