Faktaa juomista

Kesäherkut ja olut – ylittämätön yhdistelmä

Kokeile rohkeasti, mikä olut sopii kesäruokien kuten grillatun possun, sillin tai graavin kalan kera. Vaihtoehtoja on runsaasti, myös jälkiruoille ja ravuille.

Alkon olutvalikoimasta löytyvät maistuvat vaihtoehdot kaikkien kesäherkkujen seuraan. Alkon panimojuomien tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen paljastaa omat suosikkiyhdistelmänsä.

Makkarat

Laadukas kotimainen lager tai pils ovat makkaran parhaat kumppanit. Kotimaisen A-oluen alkoholipitoisuus pärjää hyvin makkaran rasvaisuudelle. Myös sen hieman vahvempi makumaailma ja humalointi tasapainottavat makkaran tuhtiutta. A-oluen tapaan myös pils-oluiden vahva humalointi sopii erinomaisesti rasvaisen ruoan kera keventämään makukokonaisuutta.

Grillattu possu

Rasvainen liha (esimerkiksi grillattu kassler, ribsit ja kylki) tarvitsevat kumppaniltaan hieman vahvempaa luonnetta ja humalointia, joten vahvemmin humaloidut, mutta pehmeät ale-oluet sopivat kylkeen mainiosti. Näitä löytyy niin strong ale-, india pale ale- kuin ESB-tyylisuunnistakin.

Perusvaihtoehtona tähän sopivat mainiosti myös laadukas kotimainen A-oluen vahvuinen lager sekä pils. Grillatun lihan paahtunutta aromia harmonisoi kuitenkin myös tumma lager tai aromikas tumma ja vahva lager.

Grillattu kana ja nauta

Grillattu kana, nauta ja muu vähärasvainen liha arvostavat hienostuneen aromista olutta, jossa on suhteellisen vähän humaloinnin tuomaa katkeroa. Myös tumman maltaan paahtuneisuus sopii mainiosti. Siksi tumman hedelmäinen ja luonteikas strong ale tai old ale toimii erinomaisesti. Lager-oluen ystävälle tumma lager tarjoaa hyvän parin lihan paahtuneelle aromille.

Silli ja graavattu kala

Suolaisen kalan kanssa vahvimman makuparin muodostaa humaloidun pils-oluen aromikas katkeropitoisuus. Myös laadukas kotimainen A-oluen vahvuinen lager toimii hienosti pohjoismaisessa kalapöydässä.

Grillattu kala

Rasvaisen lohen kanssa täydellinen kumppani on hedelmäinen hefeweizen-vehnäolut tai sitrusmainen witbier-vehnäolut. Nämä istuvat mainiosti myös vaalealihaisen grillatun kalan seuraan. Itse valitsisin tähän kuitenkin kotimaisen maltaisen lager-oluen.

Savukala

Savu tuo kalaan aromaattisuutta. Sen seuraan suosittelen joko aromaattista pils-olutta tai tumman maltaan voimistamaa tummaa dunkelweizen-vehnäolutta. Rohkeimmat kokeilevat myös perinteistä savuolutta.

Ravut

Täydelliset rapupöydän raikkaat kumppanit ovat pils ja vehnäolut. Ne jättävät tilaa ravun lihan hienostuneisuudelle.

Jälkiruoat

Olutta kannattaa kokeilla myös kesäisten jälkiruokien kanssa. Hedelmäinen vehnäolut ja kirsikkainen lambic sopivat hyvin esimerkiksi marjojen kera.
 
Teksti: Matti Remes
Kuva: iStockphoto