Grillijuhlat

Marinadi kasviksille ja kevyille grillattaville

Marinointi on helppoa, ja se antaa grilliherkulle viime silauksen. Samat reseptit toimivat myös muiden keveiden grillattavien, kuten broilerin kanssa.

Kasvisten grillaamisessa kannattaa muistaa pari niksiä. Grillattavat kasvikset, perunat ja juurekset pilkotaan reilun kokoisiksi paloiksi, jotta ne pysyvät grillin ritilöiden päällä. Kovia raaka-aineita kuten porkkanaa, perunaa tai punajuurta voi esikypsyttää keittämällä niitä muutaman minuutin. Vesi valutetaan pois ja kasvikset sivellään öljyllä ja maustetaan ennen grillausta. Nopea esikeittäminen jouduttaa myös kukkakaalin kypsymistä.

Parsaa ja muitakin kasvispaloja on helpointa käännellä grillissä, jos ne keihästetään ensin vartaisiin.

Folionyytti on erinomainen tapa kypsentää kasviksia grillissä. Varaa yksi kasvisnyytti ruokailijaa kohti. Paloittele sinne kasviksia, joiden kypsymisaika on suunnilleen sama, esimerkiksi esikypsytettyä kukkakaalia ja porkkanaa yhdessä tuoreen kesäkurpitsan ja paprikan kanssa. Mausta valkosipulilla, suolalla, yrteillä, öljyllä ja sitruunanmehulla ja sulje nyytti.

Marinadi saa olla voimakasta

Marinointi ei ole vain punaisen lihan maustamiskeino. Myös kevyet grillattavat, kuten kasvikset ja vaikkapa broileri saavat herkullisen maun, kun niitä malttaa marinoida ennen grillaamista.

Marinadin tekeminen on siitä palkitsevaa, että sen voi tehdä juuri oman maun mukaiseksi, kunhan muistaa pari perusasiaa. Marinoinnin pituus vaikuttaa siihen, kuinka paljon makua siirtyy raaka-aineeseen. mukavasti makua saa jo 1–4 tunnissa, isompia lihapaloja voi marinoida vuorokaudenkin.

Tyypillisesti marinadi perustuu öljyyn sekä happamaan ja makeaan komponenttiin. Hapan voi olla esimerkiksi viini, viinietikka, jugurtti tai vaikkapa hedelmä, kuten kiivi. Varsinkin kun marinoit lihaa, hapolla on tärkeä tehtävä mureuttaa sitä – tämä tosin vaatii pidemmän marinointiajan. Makea voi olla esimerkiksi hunaja tai fariinisokeri. Muuten maustamisessa voi seurata omia mieltymyksiään.

Marinadin maku saa olla terävä, sillä ennen grillausta raaka-aineista pyyhitään kuitenkin enin pois. Marinadiin voi lisätä tulisuutta chilillä, ja myös olutta, mehuja ja kolajuomaa voi kokeilla. Yrtit rakastavat pulahtaa marinadiin. Suola lisätään aina vasta grillauksen jälkeen, sillä marinadissa se kuivattaa raaka-ainetta.

Kätevä tapa on laittaa marinadi ja raaka-aineet pakastepussiin, ja sulkea pussin suu tiiviisti. Tätä on hyvä käännellä silloin tällöin marinoinnin aikana, jotta maku levittyy tasaisesti.

Pussiin jääneen marinadin voi käyttää grillauskastikkeena. Muista kuitenkin raa'an lihan marinadia käyttäessäsi, että se on vielä kypsennettävä kunnolla, sillä esimerkiksi raakaan broileriin kosketuksissa ollut marinadi on terveysriski.

Muun muassa paprikaa, sipulia, munakoisoa ja kesäkurpitsaa voi marinoida myös grillauksen jälkeen ja tarjota kylmänä.

Grillattujen kasvisten ja muiden keveiden grilliruokien kanssa maistuu kuiva tai puolikuiva roseeviini. Valkoviineistä sopivat pirteän hedelmäiset viinit, esimerkiksi monet chardonnay-, grüner veltliner- ja viognier-viinit. Oluista sopivat vaaleat alet ja pils.

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: iStock

 Julkaistu etiketti.fi 6/2016