Grillijuhlat

Marinadi kesän grillijuhliin

Kokenut grillimestari sen tietää – mehevän kypsennystuloksen maistuvuuden takaavat hyvät mausteet. Kun sekoitat itse oman mausteseoksen eli rubin, saat pihviisi juuri haluamasi vivahteet ja vieläpä ilman liikoja lisäaineita.

Kesägrillissä kypsyy makkaran lisäksi usein myös possua, nautaa ja broileria. Hiero uutta potkua lihaisiin ruokiin omatekoisilla rubeilla eli kuivamausteseoksilla. Sopivasti nesteitä lisäämällä rub taipuu myös marinadiksi, ja siitä voi pyöräyttää näppärästi maustevoinapit pihvin päälle.

Rub sisältää suolaa, sokeria ja muita makuaineita sopivassa suhteessa. Perinteinen rub tai marinadi punaiselle lihalle, itämainen porsaalle ja intialainen broilerille vaativat kukin omanlaisensa juomat: yhdelle sopii india pale ale, toinen viihtyy rieslingin seurassa.

Kesävieraaksi kutsuttu valmistaa mausteseosta kerralla enemmän, jotta siitä riittää myös mökkituliaisiksi: pakkaa rub pieneen lasipurkkiin kauniisti kerroksittain, listaa sisältö kauniiseen etikettiin ja vie mukanasi.

 

Teksti: Helena Saine-Laitinen
Kuva: Roope Permanto