Grillijuhlat

Uudet perunat ja silli: mitä juomaksi?

Monissa kesän kausiherkuissa on intensiivinen maku. Fiksusti valiten löytyy sopiva juoma haastavillekin raaka-aineille.

Uudet perunat ja silli

Uudet perunat höyryävät lautasella, ja mukana on mausteista ja etikkaista silliä. Herkkua kyllä, mutta silli nujertaa herkimmät viinit. Olut sopii paremmin: hyvää sillin kanssa on lagerolut tai pils. Viineistä maistuvat hyvin viilennetyt puolikuivat valkoviinit kuten puolikuiva riesling.

Tomaatti-sipulisalaatti

Tomaatti-sipulisalaatti haastaa viinien maut erityisesti raa’an sipulin voimakkuuden takia. Tomaatti pehmentää sipulin voimaa.

Valkoviineistä sauvignon blanc, italialaiset verdicchio ja orvieto sekä ranskalainen roseeviini sopivat tämän salaatin ja muidenkin tuoreiden kasvisten kanssa. Siiderin ystävä valitsee näiden kanssa aitoa kypsytettyä siideriä ja oluen ystävä lageria.

Tilli

Voimakas tillin maku sointuu hyvin yhteen sauvignon blancin kanssa, mikä kannattaa muistaa myös rapukauden alkaessa. Tillillä ja suolalla maustettujen kurkkujen kanssa sauvignon blanc on täysosuma.

Grillatut makkarat

Kinkkiset juomavalinnat eivät lopu tuoreisiin kasviksiin. Voimakkaasti maustettujen makkaroiden kanssa kannattaa kokeilla lageria tai vaaleaa alea.

Miedompien maalaismakkaroiden kanssa sopivat oluen lisäksi myös keskitäyteläiset punaviinit, vaikkapa merlot ja tempranillo. Kotimaisen grillimakkaran kanssa parasta on kotimainen olut.

Tuliset grilliherkut

Tuliset, itämaisittain maustetut grillatut kanapalat tai jättikatkaravut sopivat oluen, kuten india pale ale -oluiden kanssa. Myös lihan voimakas marinointi haastaa juomat – tällöinkin olut on varma valinta.

Maustettujen, tulisten ruokien kanssa viineistä maistuvat roseet sekä puolikuivat tai kuivahkot aromikkaat valkoviinit kuten gewürtztraminer tai muscat.

Vadelmat, mansikat ja raparperi

Kesän jälkiruokiin kuuluu kotimaisia tuoreita marjoja kuten makean hapokkaita vadelmia ja mansikoita. Usein mukana on kuitenkin kermavaahtoa, leivonnainen tai piirakkapohja, jotka pehmentävät makuja.

Kotimaiset makeat marjaviinit sopivat marjojen kanssa. Myös Rieslingistä tehdyissä makeissa viineissä on hapokkuutta, joka pärjää marjoille. Lakkajälkiruoka sointuu myös sauternesin tai tokajin kanssa.

Mansikoiden seurassa maistuu kupliva clairette de die tai kevyemmin kupliva moscato d’asti. Jos marjojen kanssa on jäätelöä, väkevöity makea viini kuten moscatel lämmittää makuhermoja.

Raparperitortun kanssa sopivat makeat kotimaiset marjaviinit sekä väkevöidyt makeat viinit.

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: Thinkstock