Joulu

Juomaksi joulupöytään

Punaista, valkoista, kuohuvaa ja olutta – joulupöytään on vaihtoehtoja joka makuun.

Jouluaterian juomia voi valita ennakkoluulottomasti. Esimerkiksi kuohuviinejä voi nauttia vaikka läpi aterian, jos kaivataan virkistävää vastapainoa täyteläisille ruoille, ehdottaa myymäläpäällikkö Arja Jaara Karigasniemen Alkosta.

”Alkuun suosittelen keveämpiä kuohuviinejä vaaleista rypäleistä, pääaterialle tuhdimpia Pinot Noir -pohjaisia kuohuviinejä tai samppanjaa.

Jälkiruokien kanssa Arja Jaara ehdottaa makeaa Muscat-pohjaista kuohuviiniä. Alkossa on myös alkoholittomia, jälkiruokien kanssa sopivia kuohuviinejä.

Lohta, poroa, hirvipaistia

Karigasniemellä joulupöydässä syödään perinteisiä jouluruokia ja näiden ohella toisinaan hirvi- tai poronpaistia sekä Tenon lohta. Poron kumppaniksi Arja Jaara suosittelee vivahteikasta viiniä kuten châteauneuf-du-papea tai chianti classico riservaa. Poron ja hirvipaistin kanssa sopivat myös shiraz-viinit Australiasta tai Etelä-Afrikasta tai Ranskan syrah-pohjaiset viinit.

”Moni haluaa joulupöytään arvokkaampaa viiniä – juhlan kunniaksi sopii vaikkapa amarone.”

Kinkkua

Kinkun ja laatikoiden kanssa Arja Jaara suosittelee Alkon valikoiman meheviä ja hedelmäisiä viinejä.

”Näiden ruokien kanssa sopivat muutkin samantyyliset viinit esimerkiksi Espanjasta, Italiasta, Chilestä tai Australiasta.”

Kalaa

Kalapöytään Arja Jaara suosittelee mieluummin kuivahkoa kuin aivan kuivaa valkoviiniä, sillä joulupöydän kalaruokien maut ovat mausteisia ja etikkaisiakin. Parhaiten sointuvat esimerkiksi puolikuiva saksalainen riesling tai Alsacen riesling ja pinot gris.

Kirsikkaolutta ja jälkiruokaa

Joulun aikaan olutvalikoima täydentyy jouluruokiin sopivilla sesonkituotteilla. Myös alkoholittomissa oluissa on vaihtoehtoja.

”Lohen kanssa sopii vehnäolut, pororuokien kanssa ja joulupöytään taas tumma lager sekä täyteläinen talvinen ale. Tummaa lageria on myös alkoholittomana.

Arja Jaara kehottaa kokeilemaan myös portviiniä tumman suklaan kanssa sekä glögejä jälkiruokien kanssa. Olutkin voi olla jälkiruoan juoma.

Kirsikkaolut maistuu hyvin jälkiruokien kuten suklaa-mascarponekakun kanssa ja portteri suklaan seurassa.”