Joulu

Kinkkuviinin ostajan muistilista

Kinkku on edelleen joulupöydän ykkössuosikki. Suolaisen ja miedonmakuisen kinkun sekä sen lisukkeiden makumaailma mietityttävät viininystävää. Viinin valintaa helpottavat Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna ja Winestudion viiniasiantuntija Sari Sirén.

Kinkkuviinin monet koulukunnat

Yhdelle koulukunnalle joulu on vuoden suurin juhla. Heille joulupöytään kelpaa vain paras. Siksi viini saa olla hinnakaskin. Bordeaux, bourgogne, châteauneuf-du-pape, chianticlassico, supertoscanalaiset ja ripasso ovat heille hyviä valintoja.

Viiniä valitessa kannattaa huomioida myös kinkun ohella tarjottavat ruokalajit. Kovin tuhdit, hillomaiset tai voimakkaan tanniiniset viinit jättävät helposti kinkun alleen. Ne eivät myöskään sovi yhteen melko hennon ja hieman makean makumaailman kanssa, jota kinkun ohessa tarjottavat laatikot, herneet ja kastikkeet edustavat.

Roseeviiniä joulupöytään

Mikään ei estä valitsemasta omaa lempiviiniään joulupöytään. Ruokien makukirjo on kuitenkin sen verran runsas, että varsinaista täsmäviiniä on vaikea löytää.

Hyvä viini joulupöytään voikin olla roseeviini tai keskitäyteläinen, pehmeä ja hedelmäinen punaviini, kuten hedelmäinen uuden maailman pinot noir. Hieman viilennettynä se sopii joka makuun. Myös australialainen tai eteläranskalainen merlot tai pehmeä ranskalainen beaujolais-villages ovat sopivia valintoja. 10–15 eurolla löytyy hyviä, selkeänmakuisia viinejä juhlapöytään.

Kinkun kanssa voi toki tarjota myös valkoviiniä. Valitse silloin hedelmäinen ja hienostuneesti tammitettu chardonnay tai viognier Ranskasta tai Australiasta. Myös alsacelainen, uusiseelantilainen tai australialainen pinot gris on riittävän hedelmäinen ja täyteläinen kinkkupöytään.

Paras viinin tarjoilulämpötila

  • Tarjoilulämpötila valitaan viinityypin mukaan.
  • Kevyemmille, pehmeän hedelmäisille punaviineille noin 16–18 astetta, ja täyteläisemmille, hieman kehittyneille 18–20 astetta. 
  • Viini voi olla esille otettaessa normaalia viileämpää, sillä jouluruokien ja kynttilöiden ääressä viini lämpenee joka tapauksessa nopeasti.

Kinkun tarjoilulämpötilalla ei ole väliä näiden viinityyppien kanssa. Kinkku on miedon makuista niin lämpimänä kuin kylmänäkin, ja jouluna pöydässä istutaan joka tapauksessa pitkään, joten ei kinkkukaan kauan lämpimänä pysy.

Teksti: Marita Suontausta
Kuva: iStockphoto