Joulu

Millainen kuohuviini sopii jouluillalliselle?

Kuohuviini sopii mainiosti myös joulupöytään. Ruokajuomaksi kannattaa valita täyteläisempää kuohuviiniä, joka sopii hyvin myös kaloille ja rosollille.

Suomalainen jouluillallinen on ateria, jonka juuret juontavat pitkälti 1800-luvun maalaispitopöytään. Sen yhteys viiniin ei ole vahva.

Joulupöydän ruokajuomaksi kannattaa valita kuohuviiniä, joka sopii hyvin myös kaloille ja rosollille. Itse asiassa kuohuviinin kanssa joulupöydän viiniongelmasta tulee positiivinen: valittavana on paljon hyviä vaihtoehtoja.

Kuohuviini on todella hyvä yleisviini monenlaisille ruoille, vaikka sitä harvoin siinä merkityksessä käytetään. Ehkä kuohuviiniä pidetään nimenomaan juhlajuomana – mitä se myös tietysti onkin. Halutessaan, jos korkea kuohuviinilasi tuntuu liian hankalalta tai juhlavalta, kuohuviiniä voi vallan hyvin nauttia aterialla valkoviinilasista.

Kuohuviini sopii läpi jouluaterian

  • Valitse alkumaljaksi kevyttä ja hedelmäistä perinteisellä menetelmällä valmistettua kuohuviiniä, esimerkiksi samppanjaa, cavaa, crémantia tai Uuden-Seelannin kuohuviinejä.
  • Pääruoan yhteyteen kannattaa valita hieman täyteläisempää kuohuviiniä, jossa on mukana Pinot Noir -rypälettä. Sitä tapaa useimmiten samppanjoissa mutta myös joissakin kuohuviineissä. Pinot Noir tuo viiniin tuhtiutta. Kypsytetty cava pärjää myös hyvin ruoan kanssa.
  • Aterian voi kruunata muscat-kuohuviinillä, joka sopii kaikkien jälkiruokien kanssa.

Asiantuntijana myyjä ja kouluttaja Juha Tuomarla Alkosta.

Artikkeli on julkaistu Etiketti-lehdessä 4/2010
Teksti: Anu Piippo
Kuva: iStockphoto