Joulu

Näin valitset oluet jouluaterialle

Mietona alkoholijuomana olut toimii hyvin läpi aterian. Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen antaa täsmävinkit joulupöydän oluiden valintaan.

Perinteisen suomalaisen joulupöydän ruoat vaativat oluelta tavallista korkeampaa alkoholitilavuutta pureutuakseen ruoassa olevan rasvan läpi.

Oluet joulupöydän kaloille

Kalapöydän herkkujen ja mädin, kurkkujen ja hunajan kylkeen sopivat raikkaat lagerit tai niitä katkerammat pilsit. Kalojen kanssa sopivat hyvin yhteen myös vehnäoluet, jotka eivät vierasta myöskään lipeäkalaa.

Oluet joulupöydän pääruoille

Lämpimän ruoan kera voi maistella aromikkaampia talven uutuuksia, joissa maistuu karamellimainen mallas ja joissa humalan katkerot tunkeutuvat mukavasti rasvaisempienkin kastikkeiden läpi. Näitä ovat erityisesti alkoholipitoisuudeltaan vahvemmat talviset alet. Oluen katkeruus myös raikastaa suuta ja on usein paikallaan vahvan makuisten ruokien kanssa.

Lagereiden maailmasta jykevät, pehmeän pyöreät bockit ovat nekin suositeltavia pääruoalle. Esimerkiksi kinkun suolaisuus saa vastapainoa bockien makeasta maltaisuudesta.

Tummemmissa bockeissa voi olla paahtuneita ja jopa suklaisia aromeja, jotka sopivat monenlaisen riistan ja niiden kanssa tarjottavien kastikkeiden makuihin. Perinteisen joulukinkun ja tulisen sinapin kera monelle maistuu myös hyvin aromaattinen mutta samalla miellyttävän raikas savu­olut.

Oluet joulupöydän jälkiruoille

Stoutin tai portterin seurana voi maistella melkein mitä suklaata vain, ja vahvimpien alejen kaveriksi sopivat vaikkapa sinihomejuusto, gruyère tai ikääntyneet vuohenjuustot.

Rapsakasti humaloitu, trooppisen hedelmäinen india pale ale kesyttää kivasti kypsän, valuvan camembertin. Oluen sisältämät hiilihapot ovatkin aina omiaan raikastamaan suuta juustolautasen äärellä.

Teksti: Mikko Salmi
Asiantuntija: Mika Kauppinen, tuoteryhmäpäällikkö, Alko
Kuva: Piia Arnould