Aterian kanssa

Olut ja jouluruoka sopivat yhteen

Jos viinin valinta joulupöydän antimien seuraan tuntuu vaikealta, kokeile olutta. Monen mielestä se sopii paremmin jouluherkkujen makujen sekamelskaan.

Jouluksi panimot valmistavat perinteisesti maltaisia, tummia ja maultaan monimuotoisia oluita. Jouluoluiden valmistuksessa ei kuitenkaan ole mitään tiukkoja sääntöjä. Varsinkin pienpanimoissa on trendinä loihtia uusia makuyhdistelmiä erilaisilla mausteilla ja runsaalla humaloinnilla.

Joulupöydässä nautitun oluen ei tarvitse olla nimenomaan jouluolutta. Monet oluet sopivat jouluruokien kanssa. Opastusta joulun olutvalintoihin antavat olutseura Lukulasit ry:n puheenjohtaja, Olutliiton varapuheenjohtaja Tapio Lundell ja olutkouluttaja Mikko Salmi.

Vähintään kaksi erilaista olutta

Joulupöytään sekä Mikko Salmi että Tapio Lundell suosittelevat valitsemaan ainakin kaksi erityyppistä olutta. Alkuruokana joulupöydässä on usein erilaisia kaloja, joiden makukirjo vaihtelee. On suolaista, hapanimelää, runsaasti maustettua ja savustettua. Happamat ja suolaiset kalaruuat vaativat oluelta runsaammin humalan katkeroita tasapainottamaan makuja.

Suomalaiset vaaleammat, vahvat jouluoluet pärjäävät Mikko Salmen mukaan hyvin kalaherkkujen kanssa, kunhan niissä on ryhtiä eli reippaasti humalaa ja katkeroa. 

Graavatun kalan pariksi sopii Tapio Lundellin mielestä kuiva ja raikas tsekki- tai saksalaistyyppinen pils tai kuivat vaaleat alet. Myös vehnäoluet sopivat niin salaattien kuin kalaruokien seuraan.  

Ja olut on lyömätön yhdistelmä varsinkin sillin ja rosollin kanssa. Oluen hiilihappo raikastaa makunystyröitä suolaisen ja hiukan mausteisen sillin jälkeen vastaanottamaan rosollin miedompia ja hiukan hapokkaampia makuja.

Jälkiruokaolutta

Molempien herrojen mielestä kinkun ja makeiden sekä aavistuksen mausteisten laatikkoruokien seuraan sopivat maltaiset lageroluet tai hedelmäiset alet.

Hyvin vahvat ja tuhdit oluet kannattaa jättää jälkiruuaksi sellaisenaan tai tarjota sen kanssa. Oluen vahvuus ei niinkään tee niistä liian tuhteja, vaan näiden oluiden monimuotoinen makumaailma ja täyteläisyys voi olla liian haastava useammalle joulupöydän ruualle.

Jälkiruoat ja etenkin juustot ovat mausteisten ja paahtuneiden oluiden kumppanit. Yleensä lasillinen jälkiruokaolutta riittää, joten vahvat olutpullolliset kannattaa jakaa. 

Oikea lämpötila eri oluille

Lämpö ja oikeanlainen, tulppaanin mallinen lasi, saavat oluen aromit liikkeelle. Vahvan oluen kannattaa antaa lämmetä huoneenlämmössä vartista puoleen tuntiin ennen tarjoilua.

  • Lager-oluet ovat raikkaimmillaan jääkaapinviileänä.
  • Ale-oluet on hyvä nauttia hieman lämpimämpinä noin 8-asteisina.
  • Varsinkin vahvat oluet kuten barleywine-, imperial stout- tai tummat trappistioluet ovat parhaimmillaan yli 10-asteisina.

Teksti: Marita Suontausta
Kuva: iStockphoto