Pääsiäinen

Mikä viini sopii lampaan kanssa?

Lammas ja punaviini sopivat yhteen, kunhan viinissä on tarpeeksi voimaa. Myös lammasresepti vaikuttaa siihen, millainen viini kannattaa valita.

Perussääntö on, että lampaalle sopii runsasmakuinen punaviini. Lammasreseptien kirjo on kuitenkin niin laaja, ettei sille voi nimetä yhtä ainoaa sopivaa viiniä.

Asiaan vaikuttaa se, onko tarjolla lampaanviulu, voimakasta lammaskormaa, lammasta hiiligrillistä vai lammaspyöryköitä. Viinivalinta vaihtelee paitsi reseptin, myös oman maun mukaan.

Pääsiäislampaan kanssa laadukas punaviini

Jos pääsiäispöydässä on lampaanpaistia tai -fileetä, ruoan seuraksi kannattaa valita laadukas punaviini. Alkon makutyyppiluokittelussa tähän makumaailmaan sopivat vivahteikkaat ja kehittyneet sekä rotevat ja voimakkaat punaviinit.

Lampaanliha on rasvaista, ja pääsiäispöydän lampaanviulu saa mausteekseen usein valkosipulia ja yrttejä. Silloin sen kanssa maistuvat voimakkaat punaviinit, joissa itsessäänkin on yrttisiä tai mausteisia aromeja. Näitä ovat esimerkiksi Syrah-pohjaiset Rhônen ja Etelä-Ranskan viinit, italialainen Sangiovesestä valmistettu brunello di montalcino sekä muut Toscanan punaviinit. Myös espanjalaiset Riojan ja Dueron alueen punaviinit sopivat lampaanviulun oheen.

Karitsanliha on vaaleampaa ja miedompaa kuin lampaan, joten sen kanssa viinikin voi olla maultaan asetetta keveämpää. Karitsankareen kanssa voi kokeilla pinot noiria vaikkapa Uudesta Seelannista tai kehittynyttä, keskitäyteläistä Bordeaux’n viiniä. Valkoviineistä sopii täyteläinen chardonnay.

Valitse viini lammasreseptin maan mukaan

Helppo nyrkkisääntö on suunnata juomavalinnoissa samalle seudulle, josta resepti tulee. Esimerkiksi tomaattikastike vie ajatukset Italiaan, joten tomaattikastikkeessa haudutetut lammaspyörykät ja pasta maistuvat keskitäyteläisen, hapokkaan italialaisen punaviinin kanssa.

Kreikan punaviineistä taas löytyy kumppaneita tämän maan hengessä valmistetuille lammasaterioille.

Jos voimakkaasti maustetun, vaikkapa aasialaisen, aterian kanssa halutaan nauttia viiniä, parhaiten sopivat puolikuivat täyteläiset Alsacen valkoviinit, kuten pinot gris.

Grillatun lampaan kanssa shiraz-punaviiniä

Grillatun lampaan kanssa mainioita ovat uuden maailman punaviinit: esimerkiksi Australian shirazit, cabernet sauvignonit ja muut punaviinit, joissa on mehevää hilloisuutta.

Mureaksi haudutettu lampaanpotka ja lammaspata sopivat monien mielestä yhteen täyteläisten ja keskitäyteläisten punaviinien kanssa. Ainoastaan hyvin tanniiniset viinit kannattaa jättää sivuun.

Lampaan kanssa sopii myös olut

Oluen ystävä löytää lampaalle juomakumppaneita ale-tyyppisten, erikoisoluiden ja vahvojen lager-oluiden joukosta.

Jos lammasresepti on idästä, vaikkapa Intiasta, mukana on usein inkivääriä, korianteria ja muita voimakkaita mausteita. Seuraksi voi hankkia voimakasta olutta. Voimaa on esimerkiksi ale-tyyppisissä oluissa, joissa on karamellisia ja mausteisia makuja. Myös vahvoja lager-oluita voi kokeilla.

 

Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: Thinkstock