Aterian kanssa

Mitä juomaksi mämmin ja pashan kanssa?

Pääsiäisen jälkiruokaherkkuja ovat mämmi ja pasha. Millaiset juomat sopivat niiden kumppaniksi?

Kysymykseen vastaa Karttulan Alkossa työskentelevä Pekka Kontkanen.

"Mämmi-, pasha- ja rahkapohjaiset herkut ovat pääsiäisen perinteisiä jälkiruokia. Mämmissä suutuntuma on tahmea, joten viiniltä edellytetään happoja ja alkoholia. Hyvä vaihtoehto mämmin oheen on makean täyteläinen, rusinainen sherry.

Mämmimousse on rakenteeltaan kevyempää kuin mämmi, ja sille sopii esimerkiksi makea Semillon-rypäleestä valmistettu valkoviini. Mämmijäädykkeille hyvä vaihtoehto on makea madeira – makeus sopii hyvin yhteen kylmän kanssa. Pashan kanssa voi nauttia makeaa tokaijia tai italialaista vin santoa.

Kevään tuntua pääsiäiseen tuovat kermaiset täytekakut ja hedelmäsalaatit. Jos täytekakussa  on hedelmiä, sitrusta ja rahkaa, mainio viinivalinta ovat makeat asti-kuohuviinit tai makeat, pirskahtelevat valkoviinit. Hedelmäsalaattien oheen sopivat makeat, hedelmäiset ja hapokkaat valkoviinit, kuten saksalaiset ja itävaltalaiset beerenausleset tai tokaji. Sopivan hapokas ja makea kuohuviinikin täydentää hedelmäsalaatin makua.

Myös suklaa liittyy olennaisesti pääsiäiseen. Sen kanssa nautittavaksi suosittelen täyteläistä, hedelmäistä ja makeaa portviiniä. Yllättävämpi valinta voisivat olla hilloiset Argentiinan malbecit.

Oluen ystävän kannattaa kokeilla suklaisten makujen kanssa tuhteja ja täyteläisen makuisia porttereita.”

Artikkeli on julkaistu Etiketti-lehdessä 1/2012. 

Teksti: Anu Piippo
Kuva: Susa Junnola