Pääsiäinen

Pääsiäiseksi laadukasta lammasta

Lammasateria on pääsiäisen odotetuin hetki. Mureaksi hautuvan lihan maustavat perinteiset timjami ja minttu tai uudemmat tuttavuudet korianteri ja chili.

Pääsiäinen on lampaan- ja karitsanlihan aikaa. Tutuimmat mausteet tummalle lihalle ovat rosmariini ja timjami, ja lisukkeista tavallisin lienee minttuhyytelö. Useissa kodeissa lihan täydentävät ateriaksi uunissa maukkaiksi kypsyneet, juurevat kasvikset.

Etiketin reseptiarkistossa on lukuisia klassisia lammasreseptejä sekä inspiroivia sovelluksia tutuista makumaailmoista. Esimerkiksi aprikoosi, pistaasipähkinät ja taatelit sekä chili, lehtipersilja ja korianteri viihtyvät lampaan seurana.

Lisukkeina voi tarjota juuresten sijaan vaikkapa paistettua pinaattiriisiä. Padaksi muhitetun lampaanlihan voi kätkeä rapean taikinakuoren alle.

Jokaisen arkiston reseptin ohesta löydät myös Alkon asiantuntijoiden juuri kyseiselle ruokalajille miettimän juomasuosituksen. Lampaan kanssa sopivat usein keskitäyteläiset ja täyteläiset punaviinit, mutta myös oluista löytyy monelle lammasreseptille erinomainen kaveri.

Klassisen lammasruoan varmoja valintoja ovat esimerkiksi Petteri Luodon lammaspata ja pääsiäisen  lammaspaisti. Uusia makuja pääsiäispöytään löydät näistä: lammaskofta ja korianterijogurtti, lammaspata "pot pien" -tyyliin sekä yrtti-pistaasikuorrutettu lampaankaree.

Teksti: Julia Isoniemi
Kuva: Thinkstock