Rapujuhlat

Näin valitset rapujuhlien juomat

Rapujuhlat ovat monelle ruokavuoden huipennus. Miedonmakuiset ravut viihtyvät kevyen mutta luonteikkaan juoman seurassa. Lue vinkit miten valita rapujuhlien juomat.

Loppukesän pimenevät illat ja enemmän tai vähemmän vireinen laulanta luovat rapukestien ainutlaatuisen tunnelman. Maultaan hienot saksiniekat ansaitsevat arvoisensa juomakumppanin. Avainsanoja ovat keveys ja vivahteikkuus. Rapujen mietoa makua ei kannata peittää liian täyteläisellä juomalla.

Klassiset valinnat rapuviineiksi

Rapujen valkoviinissä saa olla tuoretta hedelmäisyyttä, joka sointuu rapujen, tillin sekä usein runsaan suolan makuihin. Kuvaan sopii myös raikastava hapokkuus, joten parhaat rapuviinit edustavat Alkon makutyyppiä vivahteikas ja ryhdikäs.

Hyviä rypälelajikkeita ovat etenkin Sauvignon Blanc ja Riesling. Molemmissa on aromikkuutta sekä rapujen seuraan luontuvaa sitruksista raikkautta.

Saksalaisten Moselin ja Rheingaun arvoalueiden rieslingviinit ovat hyvä, perinteikäs valinta. Viinissä voi olla aavistus sokeriakin, sillä rapujen suolaisuus ja viinin hapokkuus taittavat makeuden tunnun.

Ranskasta lasiin käyvät esimerkiksi Loiren jokilaakson hienostuneet sauvignon blanc -viinit. Niissä on yrttisyyttä, joka yhdistyy kauniisti rapujen makuun.

Niin ikään Ranskassa sijaitsevan Chablis’n alueen mineraaliset viinit ovat takuuvarma valinta. Niiden rypälelajike on Chardonnay.

Saksan ja Ranskan rapuviinit ovat klassikoita, mutta viinejä voi katsoa myös laajemmalla perspektiivillä. Hienoja sauvignon blanc- ja rieslingviinejä tehdään ympäri viinimaailman.

Valinta voi kohdistua myös yllättävämpään rypäleeseen, esimerkiksi itävaltalaiseen Grüner Veltlineriin. Trendikäs lajike on noussut suosioon myös rapuviininä, sillä siinä on sopivaa hapokkuutta ja yrttisyyttä.

Rapuviini on yleensä valkoinen, mutta kokeilunhaluinen voi poimia juomaksi myös kuivan roseeviinin. Parhaiten hennonmakuisille äyriäisille sopivat hillityt, väriltään haaleat roseet. 

VIVAHTEIKAS & RYHDIKÄS >

VALKOVIINIT >

Rapuviiniksi samppanja tai kuohuviini?

Ilman muuta! Iloisesti kupliva kuohuviini juhlistaa rapukestien aloituksen. Sen kanssa voi tarjota pikkupaloja, jotka taittavat pahimman nälän ennen rapujen kanssa puuhastelua.

Kuohuviini maistuu myös illan päätähtien kanssa. Samppanja viimeistelee kattauksen erityisen tyylikkäästi, sillä siinä on rapujen seuraan riittävää vivahteikkuutta ja runsautta.

Laseihin voi valita myös muun kuivan, perinteisellä menetelmällä valmistetun kuohuviinin. Esimerkiksi Espanjan cavat ja Ranskan crémantit toimivat hyvin, samoin monet Euroopan ulkopuolella tehdyt laadukkaat kuohuvat. Pohjois-Italian franciacorta tai englantilainen kuohuviini on jännittävä, harvinaisempi valinta.       

KUOHUVIINIT & SAMPPANJAT >

Olut on erinomainen rapujuoma

Olut on monen mielestä rapujuoma ylitse muiden. Se on perinteinen suomalaisen rapupöydän valinta, joka sopii mainiosti rapujen ja niiden tykötarpeiden makuihin. Jotkut lisäävät olutta myös rapujen keitinliemeen.

Maultaan mietojen rapujen kanssa sopivat vastaavan kevyet, vaaleat oluet. Lager toimii hienosti, mutta olueksi voi napata myös aavistuksen ryhdikkäämmän pilsin. Vaalea vehnäolut on rapukestien yllättäjä, joka sekin kannattaa pistää korvan taakse.

OLUET >

Alkoholittomat rapujuomat

Alkoholiton olut on hyvä vaihtoehto ruokajuomaksi. Samoin kuin muiden rapuoluiden kohdalla, myös alkoholittoman oluen kannattaa olla vaalea ja raikas eli esimerkiksi alkoholiton lager, pils tai vehnäolut.

Ja totta kai raikas vesi kuuluu itsestäänselvyytenä rapujuhlien tarjoiluun, kuplilla tai ilman. Veden voi maustaa juhlien makumaailmaan sopivasti sitruunansiivuilla tai miksei mintunoksilla.

ALKOHOLITTOMAT OLUET >

Teksti: Lasse Pakarinen
Kuva: IStockphoto