Ajankohtaista

Rapujuhlien järjestäjän vinkkilista

Varaa 8–10 rapua syöjää kohden. Keitä ravut hyvissä ajoin ja jäähdytä ne hyvin. Lado juuri ennen tarjoilua kylmät ravut laakealle vadille tai jalalliseen astiaan ja koristele rapupino kruunutillin kukinnoilla.

Pöytään varataan myös paahtoleipää, voita ja silputtua tilliä. Ravunliha asetetaan voilla ja tillisilpulla päällystetyn paahtoleivän päälle ja syödään, kun leipä täyttyy.

Varmista etukäteen, että jokainen osallistuja voi syödä rapuja. Henkilöille, jotka eivät rapuja voi syödä, varataan purtavaa, joka myös vaatii pientä askartelua. Tällainen on esimerkiksi tapaslajitelma, jossa voi olla suomalaiseen tapaan esim. friteerattuja muikkuja ja lohta tai vaikkapa dipattavia kasviksia.

Valmista pääruoka etukäteen tai valmistele se niin, että se on helposti laitettavissa juhlien aikana. Jos rapuja on kymmenkunta ruokailijaa kohden, riittää kun pääruokana on esimerkiksi suolainen piirakka ja vihreää salaattia. Jos rapuja on vähemmän, valmista tuhdimpi pääruoka, esimerkiksi uunissa haudutettu lihapata tai paisti.

Rapujuhlissa roiskuu. Laita juhlapöytään pöytäliina, joka saa likaantua. Voit lisäksi käyttää tabletteja lautasten alla. Varaa jokaiselle syöjälle kaulaan kiinnitettävä ruokalappu ja runsaasti isoja, paperisia lautasliinoja.

Lautasten, pääruoalle tarkoitettujen aterimien ja lasien lisäksi kata jokaiselle syöjälle rapuveitsi. Rapuveitsi on lyhyt, teräväkärkinen ja tukeva veitsi, jonka kärjessä on pieni reikä rapujen saksien kärkien katkaisemista varten.

Jokaiselle ruokailijalle laitetaan mustaherukan lehdillä koristeltu ja sitruunalla raikastettu vesikippo käsien huuhtomista varten.

Rapupöydän väritys on usein vihreävoittoinen ja sitä täydennetään punaisella. Tillinkukintojen lisäksi rapupöytä koristellaan usein luonnonkukilla ja pihlajan oksilla. Myös kynttilät ja lyhdyt kuuluvat rapupöydän koristukseen.

Laulut ovat olennainen osa rapukekkereitä. Tällöin pöytään on hyvä varata myös laulukirja tai muutamia laulunsanoja.

Kun juhlahetki koittaa, muista isäntänä tai emäntänä kertoa paljonko rapuja on varattu syöjää kohden. Jos joukossa on ensikertalaisia, ensimmäinen rapu kannattaa käsitellä yhdessä tuumin.