Uusivuosi

Mitä tarjota loppiaisena?

Uusi vuosi ottaa ensiaskeliaan, ja joulun tukeva herkuttelu on (vihdoin) ohi. Ei enää makeaa kuumaa glögiä, ei rehevää punaviiniä, ei portviiniä ja piparkakkuja, ei! Loppiaisena kaikki voi olla kevyen tyylikkäästi toisin.

Joulu on juhlista jaloin, sanoo sananlasku. Moniko tietää, että loppiainen on joulua vanhempi ja aikoinaan myös paljon joulua suurempi juhla. Loppiaista on vietetty monesta eri syystä, muun muassa Jeesuksen kasteen ja Kaanaan häiden kunniaksi. Kaanaan häissä Jeesus teki ensimmäisen ihmetekonsa ja muutti veden viiniksi. Nykyään loppiaisen katsotaan lopettavan joulunajan.

Edessä on uusi vuosi haasteineen, ja moni ainakin yrittää muuttaa elintapojaan sekä ruokailutottumuksiaan. Loppiaisjuhlat kannattaa rakentaa kevyen tyylikkyyden konseptilla. Silloin juhlajuomana voi nauttia kuohuviiniä tai samppanjaa ja valita niiden seuraksi keveitä ruokia.

Sushia ja samppanjaa    

Sushi on trendiruokaa, herkullista ja terveellistä sellaista. Sushiriisin, nori-levän, erilaisten raakojen kalojen, äyriäisten, sienten ja kasvisten yhdistelmät hellivät makuhermoja. Kun mausteina on soijakastiketta, wasabi-tahnaa ja säilöttyä inkivääriä (gari), on kokenutkin kulinaristi myyty.

Sushiaterian ruokajuomaksi samppanja sopii mainiosti. Yksi koulukunta suosii raikasta blanc de blanc -samppanjaa ja toinen taas kypsää ja maultaan monikerroksista vuosikertasamppanjaa. Helpoin tapa selvittää oma suosikkinsa on maistaa molempia. Jos vieraina on kokkauksesta kiinnostuneita, sushien valmistaminen yhdessä on oiva ohjelmanumero.

Salaatissa sen salaisuus

Salaatti sopii myös juhlaruoaksi. Hieman luovaa mielikuvitusta ja taitava kokki loihtii vierailleen vaikka kokonaisen aterian salaateista.

Loppiaissalaatti:

  • Revi kulhoon erilaisia salaatteja (rucola, jäävuorisalaatti, tammenlehvä).
  • Siivuta sekaan kiwi-hedelmiä, muserra joukkoon mozzarella-juustoa, lisää tomaattilohkoja tai kurkkuviipaleita ja revi lopuksi sekaan ohuita parman- tai serranokinkun siivuja.
  • Lisää lopuksi basilikan lehtiä sekä paahdettuja pinjansiemeniä ja kaada kastikkeeksi kylmäpuristettua oliiviöljyä ja hieman balsamicoa. Kokeilemalla sävellät oman erikoissalaattisi!

Valitse salaatin kera hyvin kuivaa kuohuviiniä (extra seco) tai samppanjaa (ultra brut tai brut). Kuiva ja hapokas kuohuviini muodostaa hyvän vastakohdan salaattien suolaisenmakealle makumaailmalle.

Voipa ennakkoluuloton tarjota jälkiruokana tarjottavan hedelmäsalaatin kanssa vaikka puolimakeaa kuohuviiniä. Jos kuplajuoma ei innosta, on viileä chablis aina hyvä valinta.

Herkullisia keittoja

Keitot sopivat talven juhliin. Jos ruokajuomana on samppanjaa tai kuohuviiniä, keitoilta vaaditaan intensiteettiä ja selkeyttä. Maa-artisokka on loistava samettisen keiton raaka-aine. Kuoritut maa-artisokat kannattaa laittaa ennen keittämistä sitruunalla maustettuun veteen, mikä estää niiden tummumisen.

Vuosikertasamppanja sopii hyvin maa-artisokkakeiton kyytipojaksi. Samppanja sopii hyvin myös purjo-perunasosekeiton kanssa, unohtamatta Creme Ninonín henkeen samppanjalla aateloitua mustajuurikeittoa.  

Herkullinen fenkolikeitto syntyy näin:

Fenkolikeitto:

  • Valitse 5–6 pulleaa fenkolia. Leikkaa fenkoleista kannat sekä varret ja puhdista fenkolit huolella.
  • Keitä fenkolit suolalla maustetussa vedessä erittäin kypsiksi ja kaada liika vesi pois.
  • Soseuta fenkolit tehosekoittimessa ja puserra massa tiheän siivilän läpi kattilaan. Lisää hieman kasvislientä sekä kermaa ja kiehauta keitto. Mausta keitto suolalla sekä mustalla pippurilla.
  • Jos haluat keitosta juhlaversion, vispaa lopuksi joukkoon loraus samppanjaa. Tarjoa paahtoleivän sekä kypsän vuosikertasamppanjan kera. Vieraat eivät takuulla arvaa keiton raaka-ainetta!

 

Grillattuja äyriäisiä

Jos loppiaisjuhlat vietetään mökillä, isäntä voi grillata vieraille erilaisia äyriäisiä, jotka nautitaan rapean patongin, aiolin ja viileän kuivan samppanjan tai kuohuviinin kera.

Yksinkertaista ja herkullista.


Teksti ja kuvat Juha Jormanainen