Valmistujaiset

Ruokaisa salaatti juhliin

Kevään ja kesän juhlat ovat moninaisia, mutta yksi asia niitä yhdistää: hyvä salaatti.

Salaatin voi tarjota alkuruokana, osana ateriaa tai tehdä niiden sikermästä noutopöydän jujun. Kokkaa kylkeen täsmäiskuna tutun fetapiirakan haastaja ja pienet, suolaiset herkkutikut. Etiketin menuehdotus ikimuistoisen raikkaisiin ja maukkaisiin juhliin on tässä. 

Menu
Nektariini-bresaolasalaatti
Sitruunainen lohi-pastasalaatti
New York Chicken Pallaird
Marokkolainen porkkanasalaatti
Korealaiset grillitikut
Herne-vuohenjuustoquiche

Kivisydämiset nektariinit ovat alkukesän ihanuuksia. Nektariini-bresaolasalaatissa ne grillataan ja yhdistetään juuston ja bresaolan eli ilmakuivatun, suolatun härän kanssa elegantiksi salaatiksi. Tämä herkku kukoistaa pirteiden ja hedelmäisten valkoviinien kanssa.

Sitruunapasta on se ruoka, joka on nyt kaikkien huulilla rapakon takana. Amerikkalaisen hittiruoan kesäversiossa pasta saa sitruunaisen kastikkeen lisäksi seuralaisikseen lohta ja avokadoa.

Kannattaa huomioida, että avokado tummuu sitruunasta huolimatta. Jos haluat tehdä salaatin hyvissä ajoin, lisää avokadot salaattiin viimeisenä vasta juuri ennen ruokailua.

Lohen ja avokadon täyteläisyys ja sitruksen hapokkuus kaipaavat seurakseen raikkaan hapokasta valkoviiniä.

New York Chicken Paillard tulee meille myös Amerikasta. Miten rucolasta, parmesaanista ja kirsikkatomaateista saakin näin täydellisen makuista, kun ne yhdistää ohueksi pariloituun broilerin rintafileeseen? Kätke broileri salaatin alle kuten amerikkalaiset sen tekevät.

Kevyt tai keskitäyteläinen, marjaisa ja raikas viini kannattaa tarjota tämän salaatin kumppanina hieman viilennettynä.

Marokkolaista vivahdetta

Onko porkkanaraaste aiheuttanut sinulle kulinaarisia traumoja koulussa? Korjaa käsityksesi ja kokeile lempeästi marokkolaisittain maustettua ihanuutta. Marokkolainen porkkanasalaatti on valmiiksi vegetaristinen, ja täysin vegaanisen siitä saat, jos jätät fetan pois tai korvaat sen vegaanijuustolla.

Salaatin kruunaa dukkah-mausteseos. Tällä ohjeella tulee enemmän dukkahia kuin salaattiin tarvitaan, mutta loput voi käyttää vaikkapa broilerin, kalan tai lihan maustamiseen. Mausteseos säilyy loistavasti kuukauden tiiviissä purkissa.

Raikas ja kevyen maltainen lager tasapainottaa sitruunan hapokkuutta, fetan suolaisuutta, porkkanan ja hunajan makeutta ja dukkahin mausteisuutta. Vaihtoehtona toimivat myös kevyen pähkinäinen pale ale tai hedelmäinen golden ale.

Salaattien seuralaiset

Tee tikusta asiaa, ja marinoi possu ja broileri korealaisittain ja tikuta sopiviksi suupaloiksi. Kauniita grillitikkuja on hauska latoa lautaselle salaatin kaveriksi.

Chilikastikkeen makeuden ja mausteisuuden kestää pinot noirin runsas marjaisuus ja raikas hapokkuus peittämättä lihan makua.

Tee iänikuiselle feta-pinaattipiiralle trendikäs haastaja herne-vuohenjuustoquiche. Paista ne pikkuvuokiin ja lado koristeeksi salaattia.

Voit painella taikinaympyrät myös muffinipeltiin. Kun esipaistat piirakkapohjia uunissa, laita painoksi kuivattuja herneitä tai riisiä. Paino estää piirakan reunoja valumasta paistamisen aikana.

Vuohenjuuston hapokkuuteen sopii hienosti esimerkiksi kepeän ja hedelmäisen vehnäoluen raikas kirpeys. Katso tarkemmat juomasuositukset reseptien yhteydestä!

 

Taivaalliset yhdistelmät

  1. Suolainen ja makea. Sommittele salaattiin suolaisten makupalojen lisäksi esimerkiksi hedelmiä
  2. Juusto ja pähkinät. Niiden aromit sopivat yhteen ja saavat viininkin laulamaan.
  3. Hapokas ja lempeä. Monissa klassisissa salaatinkastikkeissa pieni määrä happoa, kuten sitruunamehu tai etikka, antaa miedon makuisille raaka-aineille juuri sopivan terän.



Teksti: Sanna Kekäläinen
Kuvat: Reetta Pasanen
Juomasuositukset: Taina Vilkuna / Alko

Katso myös Piknikin parhaan perunasalaatin ohje täältä.