Vappu

Piknikin paras perunasalaatti

Muheva perunasalaatti tekee kauppansa piknikillä, sillä ruokahalu kasvaa ulkoilmassa. Oli vappu, keskikesä tai uusivuosi, lohi ja kevätsipulikastike antavat salaatille uutta elämää.

Keitetystä, kuutioidusta perunasta saa tukevan rungon salaatille, josta voi rakentaa oman maun mukaan joko värikkään tai vaalean ja tulisen tai lempeän. Perunasalaatti on täydellisen rento ruokasuosikki, sillä siihen voi laittaa lähes mitä vain.
Juomaparinsa suhteen perunasalaatti ei liiemmin ole turhan tärkeä, vaan sen kanssa sopivat niin kuiva riesling kuin espanjalainen cava ja pils-oluet.
Kannattaa muistaa, että salaatissa ryhtinsä pitävät parhaiten kiinteät perunalajikkeet. Perunat voi keittää jo edeltävänä päivänä ja pilkkoa jäähtyneinä. Salaatin saa sekoittaa maustumaan jo etukäteen.

Perinteinen perunasalaatti: ohje

Perinteinen perunasalaatti syntyy kuutioidusta perunasta, mauste- tai suolakurkusta, omenasta ja sipulista. Mittasuhteita voi vaihdella sen mukaan, pitääkö enemmän omenan kirpeydestä tai makeudesta vai suolakurkun särmästä.

Kastikkeeksi sekoitetaan yksi osa majoneesia ja yksi osa kermaviiliä, joita maustetaan parilla ruokalusikallisella tuorejuustoa.

Uusi ystävä parsa

Kevääseen sopivan päivityksen salaatti saa vihreästä keitetystä parsasta. Tavallista parempi perunasalaatti syntyy vuodenajasta riippumatta, jos mukaan pilkkoo joko graavi- tai kypsää lohta.
Lohen sijaan voi kokeilla myös katkarapuja tai broileria. Pari ruokalusikallista kapriksia tai viipaloituja oliiveja antavat makuun ryhtiä.
Jos mukaan haluaa väriä yrteistä, rucolasta tai kirsikkatomaateista, ne kannattaa lisätä joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Perunasalaatin kastike

Pirteä kastike syntyy silputusta kevätsipulista, joka sekoitetaan oliiviöljyn, sitruunamehun, raastetun sitruunankuoren sekä suolan ja pippurin kanssa.

0,5 dl silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia
0,5 dl oliiviöljyä
3 ruokalusikallista sitruunanmehua
puolen sitruunan raastettu kuori
suolaa ja mustapippuria

Kaveriksi juustotikkuja ja muffineja

Perunasalaatin oheen voi leipoa juustokeksejä tai valmistaa uunissa voitaikinasta pestolla tai juustoraasteella maustettuja tikkuja.
Jälkiruokana maistuvat rapeat pikkuleivät, munkit tai makeat muffinit.
Piknikille kannattaa ottaa mukaan helposti kuljetettavia, ryhtinsä säilyttäviä ruokia. Wrapit ja täytetyt patongit kannattaa kääräistä valmiiksi lautasliinoihin, jotta niiden sisältö pysyy tallessa.

Juomasuositus

Peruna-lohisalaatin kanssa maistuu kuiva tai puolikuiva saksalainen riesling tai kevyt italialainen valkoviini, esimerkiksi soave tai pinot grigio. Kuohuviineistä sopii cava. Oluista maistuvat pils- tai lager -tyypit.


Teksti: Pirkko Koivu
Kuva: Thinkstock

 

Katso modernien Club Sandwichien ohje täältä.