Vappu

Vapun juomissa maistuu kevät

Vappuun liittyy lupaus – tai ainakin vahva toive – aurinkoisesta kevättunnelmasta. Vapun juomat saavat siksi olla keväisen raikkaita.

Kuohuviini on vapun suosikki, mutta aaton ja vappupäivän juhlinnassa maistuvat myös muut juomat. Talven täyteläisten makujen jälkeen viinejä ja oluita yhdistää keveys.

Viinit kuplivaan juhlaan

Tänä vappuna kuohuviinilaseihin voi kaataa esimerkiksi proseccoa, joka on noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Se on kuin luotu vappuun, sillä maku on hedelmäinen ja helposti lähestyttävä. Rento prosecco käy maljojen kilistelyyn tai pikkupalojen seuraan.

Kun kuohuviini tarjotaan aterian kyytipoikana, lasiin sopii täyteläisempi juoma. Samppanja on mainio valinta, sillä se saa paahteista voimaa perinteisestä valmistusmenetelmästään. Samppanja selättää jopa vappuaamun sillin.

Samankaltaista runsautta on myös muissa perinteisen menetelmän kuohuvissa. Niitä ovat esimerkiksi Espanjan cavat, Ranskan crémantit ja monet Euroopan ulkopuolelta tulevat laadukkaat kuohuviinit.

Italialaisen Astin alueen makeat kuohuviinit kuuluvat monen vappuperinteisiin. Ne ovat mainio pari jälkiruoille, sillä kuplien raikastama viini toimii minkä tahansa makean kyljessä. 

KUOHUVIINIT & SAMPPANJAT >

Vappuaaton pirteät viinit

Vappujuhlien ruoat ovat mutkattomia. Kylmä buffetpöytä on luonteva valinta, jolla ruokkii isommankin porukan.

Tarjoilun voi sommitella esimerkiksi itäisen Välimeren mezeistä, Italian antipasteista tai Espanjan tapaksista. Niitä saa myös valmiina, joten juhlijoiden kestitsemiseen pystyy laiskempikin kokki.

Monipuolisen buffetin juomiksi sopivat raikkaat, hedelmäiset ja suhteellisen kevyet viinit. Punaviini voi olla haluttaessa hieman täyteläisempikin.

Viinit voi poimia esimerkiksi Italiasta, jonka rypälelajikkeissa riittää kirjoa. Valkoviinin lajike voi olla vaikka Cortese, Fiano, Grechetto, Greco di Tufo, Verdicchio, Vermentino tai muu jännittävä erikoisuus. Punaviinilasiin sopii esimerkiksi Barbera- ja Sangiovese-rypäle.

Samat viinit käyvät myös perinteisemmän noutopöydän paahtopaisteille ja muille herkuille.

Pirteät ja hedelmäiset valkoviinit

Vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit

Marjaisat ja raikkaat punaviinit

Mehevät ja hilloiset punaviinit

Brunssilla maistuu kuohuva cocktail

Raikas, kupliva drinkki juhlistaa vappupäivän. Mimosa on vanhan koulun brunssiklassikko, joka syntyy sekoittamalla puolet appelsiinimehua ja puolet kuohuviiniä.

Bellini on hyvä vaihtoehto, jossa lasien pohjalle lorautetaan persikkapyreetä. Makua voi varioida vaihtamalla persikan mangomehuun.

Monen kuohuviinicocktailin reseptiin kuuluu katkero tai muu kirpeä elementti. Brunssille sopii versio, jossa kuohuvaan on sekoitettu hieman verigreippi- tai karpalomehua.

Jos aurinko sattuu oikein helottamaan, samppanjan tai kuohuviinin voi tarjota trendikkäästi jäiden kanssa valkoviinilasista. Koristeeksi sopii mintunoksa, muutama mansikansiivu tai molemmat. Jäiden kanssa toimii hyvin puolimakea demi sec -samppanja.

KUOHUVIINIT & SAMPPANJAT >

Piknikille pinkkiä

Roseeviini on aurinkoinen yleisviini, joka sopii kesäisen rentojen ruokien seuraan. Se on täydellinen valinta vappupiknikille, jolla rosee maistuu niin salaattien, täytettyjen leipien, leikkeleiden, kalojen, grillatun kanan kuin mietojen juustojen parina.

Vappuruokien kanssa lasiin käyvät parhaiten kuivat roseet. Puolikuivat ja puolimakeat ovat omiaan seurusteluun ja iltapäivän auringonsäteistä nautiskeluun.

ROSEEVIINIT >

Olutlasissa vaahtoaa vaihteeksi vehnä

Vaalea vehnäolut on raikas mutta luonteikas oluttyyppi, jonka hedelmäisyys maistuu talven tuhtien oluiden jälkeen.

Olutlasiin käy esimerkiksi saksalaistyylinen vaalea weissbier eli weizen, jonka maun raikkautta voi korostaa sitruunansiivulla.

Olut ja makkara saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta vehnäolut inspiroi herkuttelemaan grillatulla bratwurstilla ja kotitekoisella perunasalaatilla. Yhdistelmä ei petä vappunakaan.

VEHNÄOLUET >

Laadukkaat alkoholittomat kuuluvat kuvaan

Alkoholittomien viinien ja oluiden suosio on vahvassa kasvussa. Vappujuomien korvaaminen ainakin osittain alkoholittomilla on idea, joka tuntuu hyvältä myös seuraavana aamuna.

Alkoholiton kuohuviini on vapun yleispätevä juoma. Kotimaisuuden suosiminen on herkullinen vaihtoehto, sillä Suomessa tehdään nyt mainioita holittomia kuohuvia. Niissä saattaa maistua esimerkiksi kuusenkerkkä tai herukanlehti.

Alkoholittomissa viineissä on usein sokeria, joten ne kannattaa nauttia jääkylminä ja siten raikkaina.

ALKOHOLITTOMAT >

 

Teksti: Lasse Pakarinen
Kuva: iStockphoto