Ystävänpäivä

Ystävänpäivä edessä – mitä tarjota?

Romanttista ja kahdenkeskistä tai hauskanpitoa isommalla joukolla – ystävänpäivä on hyvä syy kumpaankin. Makoisa ruoka ja juoma nostavat tunnelman kattoon.

Ensi viikonloppuna nostetaan malja ystävyydelle ja rakkaudelle, kun edessä on taas ystävänpäivä. Tuttu kysymys on, millä juomalla päivää juhlistaisi.

Valmiiksi viilennetty kuohuviini on klassinen illanvieton tuliainen. Jos vietetään kahdenkeskistä romanttista iltaa, voidaan hankkia juomaksi yhteinen lempiviini.

Joillekin samppanja on se ainoa oikea juoma, mutta yhtä hyvin voidaan valita jotain muuta merkityksellistä.

Päätös on helppo, jos seuralaisen makumieltymykset ovat tiedossa. Jos ei ole, ei pulma ole kummoinen, sillä Alkon myyjä auttaa juomavalinnassa. Myyjä voi kysyä, mitä ruokaa on tarjolla, millaisista juomista osallistujat yleensä pitävät ja millainen on tilaisuuden luonne. Juoma valitaan näiden mukaan.

Mitä vähemmän tiedetään makutottumuksista, sitä yleispätevämpi juoma valitaan. Pinot blancit Alsacesta, Riojan keskitäyteläiset punaviinit ja oluista perusalet sekä lagerit ovat monen makuun sopivia.

KUOHUVIINIT & SAMPPANJAT >

Ystävänpäivän väri on punainen

Usein juomavalinta tehdään ystävänpäivän pinkin tai punaisen teemavärin perusteella, joten roseekuohuviinit ovat haluttuja. Näistä erityisesti vähän makeat sopivat pinkkien sydänleivostenkin kanssa.

Ystävänpäivänä asiakkaille on tärkeää se, miltä juoma ja pakkaus näyttävät. Roseen värin lisäksi erilaiset romanttiset, hempeät ja hauskat etiketit houkuttelevat.

Lahjapullot voi pakata esimerkiksi Alkon valikoimasta löytyvään romanttisen ruusupussiin tai pinkkiin lahjakassiin.

ROSEEKUOHUVIINIT >

Sormiruoka ja salaatti ovat helppoa tarjottavaa

Ystävänpäivää saatetaan juhlistaa nyyttikestein, ja pöytään kertyy sormiruokia, salaatteja, piiraita ja juustoja. Kun ruokalajeja on paljon, valitaan moneen makuun sopiva juoma, esimerkiksi kevyt ja hedelmäinen valkoviini tai vähätanniininen keskitäyteläinen punaviini.

Jos aikeissa on illastaa tuhdimmin, liha- ja pataruokien kanssa sopii keskitäyteläinen punaviini tai tumma lagerolut. Meksikolainen ruoka taas maistuu parhaiten vaalean lageroluen kanssa.

Siiderit, kuten ranskalaiset maalaissiiderit ovat monelle uusia tuttavuuksia. Nekin sopivat ruokajuomiksi ja esimerkiksi juustojen kanssa.

SIIDERIT >
VALKOVIINIT >
PUNAVIINIT >

Makeat leivokset kuuluvat ystävänpäivään

Suklaa ja makeat leivokset kuuluvat myös ystävänpäivään. Makea juoma sopii makean syötävän kanssa.

Esimerkiksi suklaan kanssa sopivat port ja banyuls, molemmat ovat väkevöityjä ja makeita viinejä. Tärkein valintaperuste on kuitenkin aina asiakkaan oma mieltymys. Se ohittaa ’viralliset’ suositukset”.

PORTVIINIT >
BANYULS >

Teksti: Pirkko Koivu ja Samppa Haapio
Kuva: Thinkstock

Ystävänpäivän iltaan sopivat makoisat meze-dipit. Sitrushedelmistä ja granaattiomenista syntyvät herkulliset juomat, ja makean nälkään tai lahjaksi tietysti tumma suklaa tai suklaa-pähkinä-granola.