Kolumni

6 syytä nostaa malja

Lapsuudenystävälläni on iso suku. Tätejä ja setiä riittää, serkkujakin lienee tusina. Kun viimeksi näimme, kummilapsia kaverilleni oli kertynyt jo täysi kymppi. Lisäksi suku on ihailtavan pitkäikäistä. Virallisia juhlia, kuten synttäreitä, rippijuhlia ja lakkiaisia siis piisaa, mutta niin kuin se ei riittäisi, myös nimipäiviä juhlitaan kakkukahveilla. Siis nimipäiviä!

Ihmettelin kerran ääneen tätä mielestäni työstä käyvää hauskan pitämistä, mutta ystäväni kohautti olkiaan. Selitys oli lyhyt ja ytimekäs. Koska se on kivaa! Aivan. Juhliminenhan on yleensä aina kivaa, allekirjoittaneelle erityisesti silloin, kun mukaan pääsee kutsuttuna.

Periaatteessa aiheeksi käy mikä vain mieleen sattuu. Tässä muutamia ehdotuksia juhlaksi arjen keskelle ennen kuin maa on valkea ja pikkujoulukausi todenteolla alkanut.

Elonkorjuujuhlat naapureille. Tämä on itse asiassa jo käytössä ja toimivaksi todettu. Ystäväpariskunta kutsuu nyyttärihengessä lähinaapuruston paistamaan possua takapihalleen. Vartaassa pyörii parin tunnin ajan kokonainen possu, jonka kustantamiseen jokainen osallistuu. Kastikevastaava kuulemma suhtautuu tehtäväänsä sen vaatimalla hartaudella ja loihtii joka vuosi uusia makuhermoja hiveleviä soosseja. Jokainen myös tuo toisten iloksi jotain kesän aikana keräämäänsä ja säilömäänsä.

Työpaikan vaihdos. Syksy voi olla monelle muutosten aikaa. Uutta ei kannata jännittää vaan juhlistaa vaikka lähimpien luottoystävien kanssa. Pizzat kavereiden kesken tai drinksut isomman porukan kanssa trendibaarissa – sekä viime hetken vinkit uuden valloittamiseen.

Kuulaan syysilman piknik. Niin pitkään kuin on mahdollista, kannattaa oleilla ulkona. Kynttilät, huovat, peffanlämmittimet ja pipot laukkuun, niin mikään ei estä viettämästä iltaa puistossa, rantakalliolla tai hiekkaisessa poukamassa tuulelta suojassa.

Viinien maisteluilta vaikka maateeman mukaan. Vaikkei olisi suuri viiniasiantuntija, voi aina leikkiä sellaista. Lopultahan tärkeintä on se, millaisen nautinnon itse saa eikä se mitä etiketissä lukee. Itse saatan poimia lehdistä uusimman viinisuosituksen ja yhdistää siihen samasta maasta muutaman vähemmän tunnetun pullon.

Kotibrunssi sallii mielikuvituksen kuplinnan ja mahdolliset ruokarajoitukset. Uusia brunssipaikkoja syntyy koko ajan, ja parhaimpiin on viikkojen jonot. Eikä välttämättä edes pyjamaa tarvitse riisua päältään.

Ulkovajan kastajaiset. Näitä meilläkin on harrastettu. Idea on, että mikä tahansa pihan uusi rakennus, mitättömämpikin nikkaroinnin tulos ansaitsee vähintään maljan noston. Meillä on skoolattu vessaremontin tulokselle, uudelle puuvajalle tai perusteelliselle vintin putsaukselle. Pikkunaposteltavaa, hyvää juomaa ja pari ystävää tai naapuria paikalle, ja hops kuinka virkistää.

Ella Kanninen
10.9.2014