Kolumni

Kesän viileimmät juomat

Kuuma päivä, polttava hiekka varpaiden alla, kylmä drinkki kädessä. Vielä en ole tavannut ketään, jolla olisi jotain tätä täydellistä yhdistelmää vastaan. Jokainen valitsee juomansa tietysti oman maun mukaan, mutta minusta rantabaareihin kuuluvat ne hassut cocktailit, jotka on koristeltu paperivarjoilla ja värikkäillä hedelmäpaloilla. Muistan, kuinka vuosia sitten Barcelonassa nautimme ystävieni kanssa sangriaa ylipitkillä pilleillä suurista vesimelonin koverretuista kuorista. Mikään ei pitkään aikaan maistunut yhtä hyvältä.

Herkullinen sitruspohjainen, punaviinistä ja hedelmäpaloista sekä mausteista valmistettu sangria kuuluu edelleen ehdottomiin suosikkeihini kesäjuomien joukossa. Espanjalainen keksintö on kovassa huudossa myös täällä Italiassa ja kuuluu diskobaarien tarjontaan.

Koska vilkas rantaelämä iltajuhlineen on oleellinen osa italialaisten kesänviettoa, rantabaarit ja ravintolat ovat kehittäneet lukuisia juomia asiakkaiden iloksi. Aika monesti olen saanut baarimikon erikoisen, jossa pohjana on hedelmiä, kuten persikkaa, limeä, vesimelonia tai passionhedelmää. Minttu on yleisin mauste.

Tänä kesänä alkoholittomien cocktailien muotiyrtti on iki-ihana tuore basilika. Välimeren maiden ruoasta innostuneen brittikokki Jamie Oliverin ruokalehti on käännetty nyt myös italiaksi ja tänä kesänä meillä juodaan litrakaupalla sieltä poimittua nektaria: hedelmäiseen juomaan tulee kuusi paloiksi viipaloitua persikkaa (myös nektariinit käyvät), seitsemän sitruunaa, 250 grammaa sokeria ja noin 12 basilikanlehtitupsua.

Viipaloidut persikat ja kolmen sitruunan raastettu kuori laitetaan kattilaan. Joukkoon lisätään sokeri ja basilika sekä puoli litraa vettä. Kiehautetaan 5–10 minuuttia, kunnes sokeri sulaa. Kun seos on valmis, haarukalla möyhennetään loputkin hedelmän palat. Sen jälkeen seoksen annetaan hautua kattilassa vielä viisi minuuttia, jonka jälkeen se saa jäähtyä. Kun se on kylmentynyt, seokseen lisätään loppujen sitruunoiden mehu ja sekoitetaan. Joukkoon lisätään tavallista tai hiilihapotettua vettä, ja juoma on valmis.

Raikas ja kylmä olut toimii aina esimerkiksi grilliruokien kanssa, mutta saa siitäkin kesäisen ja hedelmäisen sekoittamalla joukkoon sitruunalimonadia. Radler-juoma keksittiin aikoinaan Baijerissa polkupyöräilijöiden hikeä helpottamaan.

Perinteiset aperitiivit ovat tyylikkäitä ikisuosikkeja kaupunkien terasseilla. Jos ei jaksa valita suosikkiaan kymmenien vaihtoehtojen joukosta, prosecco-lasillinen on aina takuuvarma valinta.

Ella Kanninen
11.8.2014