Kolumni

Keskikesän joulujuhla Parmassa

Puhuin puhelimessa Parmaan, pitkästä aikaa. Lakimiesystäväni Michele on kaupungin kasvatteja ja aikamoinen kulinaristi. Emme siis kuulumisten vaihdon jälkeen voineet välttyä puhumasta myös ruoasta. Mies kun sanoi valmistautuvansa viettämään keskikesän joulua eli meikäläisittäin juhannusta.

Italiassa varsinainen keskikesän juhla on Ferragosto elokuun 15. päivänä. Se on virallinen pyhäpäivä, jolloin kaikki kokoontuvat syömään, juomaan ja juhlimaan rannalle tai vuoriston viileyteen. Elokuun taivaalla pollottava kuuma aurinko käy hyvin kokosta.

Meikäläisten juhannusta eli San Giovannia täällä Italiassa ei juurikaan juhlita. Emilia-Romagnassa sijaitseva Parma on tästä mukava poikkeus. Silloinkin pääosassa on ruoka, ja Michelen mukaan aivan kaikki kaupungin ja lähialueiden asukkaat syövät yrttitäytteisiä pastanyyttejä, nimeltään tortelli d’erbetta.

Erba-sana viittaa ruohoon tai yrtteihin, mutta todellisuudessa käsintehtyjen tuorepastanyyttien sisällä on ricotta-juustoa, parmesaania ja vihreää juurikasta, bietolaa. Nyyttien päälle lorautetaan oliiviöljyä ja raastetaan vielä lisää paikallista kuuluisuutta, parmesaania.

Michelen mukaan hauskinta koko jutussa on se, että nyytit maistuvat parhaimmilta taivasalla. Puutarhoihin, takapihoille, niityille ja pelloille katetaankin pitkiä pöytiä. Juomaksi Michele suosittelee lambruscoa, lievästi pirskahtelevaa punaviiniä tai sitten olutta jostain alueen useista pienpanimoista.

Jälkiruokajuoman kohdalla Michele suorastaan innostui. Kerroin hänelle nimittäin, etten ollut koskaan maistanut nocinoa eli pähkinälikööriä. Se on juomien aatelia ja helppo valmistaa myös itse, ystäväni kannusti. No, makuasioista ei kannata kiistellä, ja lupasin mitä pikimmiten korjata tilanteen, kunhan pääsisin seuraavan kerran Parmaan.

Ennen puhelun päättymistä olimme luvanneet toisillemme, että näkisimme useammin, ehkäpä jo tänä kesänä. ”Ja kun tulet, vien sinut myös muutamaan lähellä sijaitsevaan museoon”, Michele lisäsi.” Museoon?” ihmettelin. ”Niin, tässä lähellä sijaitsevat tomaatti-, prosciutto- eli ilmakuivattu kinkku-, salami- ja parmesaanimuseot”, mies nauroi ja toivotti nautinnollista kesää.

Ella Kanninen 13.6.2013