Kolumni

Kanaliemi ja muita rohtoja

Italian television sivutuote, kymmenet huuhaakanavat, on huvittavaa katseltavaa. Joillakin kanavilla myydään kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä.  Oma lukunsa ovat kuitenkin italialaisten taikauskoa ruokkivat ennustus- ja selvännäkijäkanavat. Niillä otetaan yhteyttä ylempiin voimiin ja haetaan ratkaisuja parisuhde- tai terveysongelmiin.

Mitä etelämmäksi Italiassa matkataan, sitä taikauskoisemmaksi kansa muuttuu. Siellä onnenamuleteilla on ihan omat markkinansa.

Onneksi oma italialainen sukuni ja ystävät ovat varsin omilla jaloillaan seisovaa porukkaa. Maailma kohdataan kirkkain silmin ja maalaisjärkeen uskoen. Ainoa poikkeus on herkeämätön luottamus tiettyihin ruokiin tai juomiin silloin, kun tauti iskee.

Yksi luottoruoista on itse valmistettu kanaliemi. Kun flunssa uhkaa, se katetaan pöytään. Kun vatsa on ylösalaisin, kattilassa killuu kana. Kun pyhien jälkeen on ähky, kanaliemi lievittää oloa. Tuntuu siltä, että pari tuntia sellerinvarren, porkkanoiden, suolan ja pippurin kanssa keitetty kana tepsii tautiin paremmin kuin mitkään lääkekaapin tropit.

Kanaliemi kieltämättä maistuu maukkaalta. Ennen kaikkea se kuitenkin on lohturuokaa siinä mielessä, että joku on valmistanut liemen rakkaudella ja seissyt tarvittavan ajan keitosta vahtimassa. Mikä lohduttaisi sen paremmin! Tuhdimman liemestä saa lisäämällä sekaan mannaryynin kokoista pikkupastaa.


Kanaliemi

  • 1 keskikokoinen, puhdistettu kana nahkoineen
  • 1 rkl merisuolaa
  • 2–3 kuorittua porkkanaa
  • 1 isohko sipuli
  • 1 sellerinvarsi
  • 1 laakerinlehti

Valmistusohje:

  1. Laita kaikki ainekset painekattilaan. Lisää vettä niin sen verran, että kaikki raaka-aineet peittyvät. Keitä isolla liekillä, kunnes keitto alkaa kiehua, ja sitten keskilämmöllä 2–3 tuntia. 
  2. Kun keitto on valmis, anna jäähtyä ja laita se yöksi jääkaappiin.
  3. Kuori seuraavana aamuna keitoksen päällä oleva rasvakerros pois. Lämmitä liemi ja poista kanasta nahka ja luut. Keitto säilyy kolmisen päivää ja se on aina muistettava laittaa jääkaappiin yöksi.

Seuraava askel kohti paranemista on pasta in bianco eli vaikkapa penne-pastaa pelkällä parmesaaniraasteella ja voinokareella tai oliiviöljylurauksella höystettynä.

Perunaa keittiössään muuten vähän käyttävät italialaiset kaivavat potut esiin heti, kun talossa on toipilas. Perunamuusia nimittäin pidetään erinomaisena potilaalle sopivana ruokana ja voimaannuttajana.

Joskus valiteltuani stressiä olen löytänyt edestäni kupillisen kiehuvaa yrttilientä. Anopin sekoitus on salainen, mutta nenäni on haistanut siitä ainakin fenkolia, kamomillaa ja lakritsia. Sen vaikutuksista en mene takuuseen, mutta tiedän että kamomillaa juotetaan huonosti nukkuville vauvoillekin. Omiini kamomillalla ei valitettavasti ole ollut minkäänlaista vaikutusta.

Ja kun kesä koittaa ja kuumuus pistää pään sekaisin, lasiin kaadetaan limonataa eli sitruunoista puristettua mehua. Luulenpa, että sen kirpeä maku on makeaa rakastaville italialaisille sen verran outo, että jo yksi kulaus tekee ihmeitä.

Ella Kanninen 7.3.2013

Päivitetty 21.3.2013 - kanaliemen resepti lisätty