Kolumni

Kirsikkaherkkuja ja vatsatanssia

Aah, ihana Italian kesä! Kunhan nyt ensin alkaisi. Kahteensataan vuoteen Italiassa ei ole tullut vettä niin paljon kuin tänä vuonna. Ja aika outoa on myös, että toukokuun lopussa Alpeilla sataa lunta ja täällä Toscanassakin hytistään.

Naapurini paistoi eilen leipää ja teki lihapataa, sillä hänen mukaansa tilanne vaatii tuhtia ruokaa sekä paljon sukulaisia ympärille syömään ja lämmittämään. Aterian kruunasi suklaacrostata eli piirakka, josta riitti meillekin kunnon palanen.

Ruoka onkin ihana lohduttaja, ja Italiassa kesäisin myös monien juhlien aihe. Saapasmaa on täynnä sagroja eli kesäjuhlia, jotka on rakennettu milloin minkäkin herkun ympärille.

Viime päivien viimassa olen lohduttanut itseäni ihanilla hedelmillä, sillä kylmä ei ole vienyt niitä mennessään. Nyt syödään esimerkiksi kirsikoita, joita pelkästään Toscanassa kasvaa useita lajikkeita. Tätä vähäsokerista ja monista terveysvaikutteistaan tunnettua herkkua löytyy miltei kaikkialta Italiasta Alto Adigesta Apuliaan asti.

Esimerkiksi pienessä Larin kylässä lähellä Pisaa vietetään kesäkuun alussa kirsikkajuhlia, joilla esitellään yhdeksäntoista erilaista kirsikkalajiketta. Jokaisella kirsikankasvattajalla ja -viljelijällä on oma pöytänsä, ja lisäksi juhlilta löytyy leivonnaisia, hilloja, makeisia ja ylipäänsä kaikkea mahdollista, mitä kirsikasta voi valmistaa. Iltaa kohti juhlinta yltyy, ja pääpiazzalla esiintyvät vatsatanssijat ja paikallinen orkesteri.

Kaikki tämä, jo 57. kerran kirsikoiden kunniaksi. Mahtavatko mineraalien täyttämä multa ja meren läheisyys olla syynä siihen, että tämä piskuinen kylä on maan ylivoimaisesti tunnetuin kirsikantuottaja?

Minne ikinä Italian matka tänä kesänä suuntautuukaan, kannattaa etsiä netistä lista alueen sagroista. Yksi lista löytyy italiaksi osoitteesta www.sagreinitalia.it. Miltä kuulostaisi viettää iltaa sammakonkoipi-, tatti-, villisika-, etana-, pähkinä- tai savujuustojuhlissa? Tietenkään vatsatanssia unohtamatta…

Myös mansikat alkavat jo maistua Italiassa mansikoille. Ravintoloissa ne ovat suosittu jälkiruoka, ja yleensä asiakas saa valita itse, miten hän mansikkansa haluaa. Semplice tarkoittaa marjoja sellaisenaan. Oma valintani on yleensä con limone e zucchero eli pilkottuja mansikoita, joiden päälle on puristettu tuoreen sitruunan mehua ja ripoteltu sokeria. Herkkusuun valinta on con panna eli kermavaahdolla kuorrutetut mansikat.

Aprikoosit ja persikat odottavat vielä aurinkoa ja lämpöaaltoa saadakseen kultaisen värin poskilleen. Macedonia eli hedelmäsalaatti sisältää kaikkia yllä mainittuja herkkuja ja on varmasti raikas jälkiruokavalinta.

Keskikesällä on sitten herkullisten cocomerojen eli vesimelonien sekä karhunvatukoiden aika. Ne ovat kuitenkin ihan oman tarinansa aihe!

Ella Kanninen 29.5.2013