Kolumni

Pääsiäisherkkuja Italiassa

Tänä vuonna Italiassa odotetaan katolisen kirkon tärkeintä juhlaa, pääsiäistä, ehkä innokkaammin kuin koskaan. Vastavalittu paavi esiintyy suurelle joukolle pääsiäissunnuntain messussa. Se on samalla Vatikaanin vuoden tärkein, koko maailmalle pidettävä pr-tilaisuus.

Italialainen sukuni ja ystävät seuraavat messua todennäköisesti televisiosta, jos sieltäkään. He käyttävät pääsiäisen pyhät harrastuksiin tai taiderientoihin, ja vapaapäivinä pyritään olemaan paljon sukulaisten ja ystävien kanssa.

Pääsiäispäivään kuuluu Italiassa olennaisesti la gita fuori porta eli kirjaimellisesti retki muurien ulkopuolelle. Tällä viitataan keskiaikaisiin linnoituskaupunkeihin, joiden asukkaat lähtivät pääsiäispäivänä eväät korissa retkelle kaupunkia ympäröivien muurien ulkopuolelle.

Nykyäänkin on tyypillistä tehdä päiväretkiä vaikka lähikaupunkeihin, meren rannalle tai vuoristoon. Picnic-koriin pakataan ainakin suolaista piirakkaa, torta pasqualea. Siinä on munia, pinaattia ja ricotta-juustoa.

Lounas on aterioista tärkein, ja sen traditiot vaihtelevat alueittain. Primo piatto on tietysti pastaa ja etenkin Toscanassa lasagnea.

Pääruoka, secondo, on uunissa haudutettua lammasta tai karitsaa. Mausteeksi riittävät rosmariini, valkosipuli ja laakerinlehti. Lihan kanssa tarjoillaan yleensä pinnalta rapeita lohkoperunoita.

Jälkiruoista tunnetuin on colomba eli kuivatuilla hedelmillä ja manteleilla maustettu makea leipä, meikäläisittäin kuivakakku, joka on paistettu kyyhkysenmuotoisessa vuoassa.

Olen ollut muutaman kerran Vatikaanissa ja nähnyt paaviin liittyvän hurmion ja jännityksen.

Myös minun ensimmäinen pääsiäiseni Italiassa yli kymmenen vuotta sitten sai sydämen pamppailemaan, vaikka oltiin Pyhän Pietarin aukion sijasta Toscanan kevätniittyjen keskellä. Kyseessä oli nimittäin ensitapaaminen tulevan anopin kanssa. Siitä lounaasta mieleen on jäänyt herkullisen ruoan lisäksi lämmin ja ystävällinen vastaanotto.

Tänä vuonna vietämme pääsiäisen Suomessa, ja tarjoan perheelleni mämmiä. Maistelu taitaa jäädä tälläkin kertaa vain yhteen lusikalliseen, mutta tärkeintähän on yhdessäolo ja uudet tärkeät muistot.

Hyvää pääsiäistä kaikille Etiketin lukijoille!

Ella Kanninen 21.3.2013