Kolumni

Pieniä iloja

Italiassa ei voi välttyä törmäämästä kaikkeen pieneen ja ihastuttavaan. Saapasmaan kävijä tuntee keskiaikaiset kaupungit ja niiden kapeat kadut, joilla autot eivät pääse liikkumaan. Isossa maassa pieni on myös monta kertaa tehokkuuden synonyymi sekä usein laadun tae. Esimerkiksi kotikyläni lihakaupassa omistajapariskunta palvelee asiakkaitaan sopivan verkkaisesti, paneutuen jokaisen pyyntöihin ja toiveisiin henkilökohtaisesti. Nykypäivän liukuhihnamaailmassa sellainen on luksusta.

Tutustuin vuosia sitten erääseen toscanalaiseen perheyritykseen, joka valmistaa yhtä maan parhaimmista pastoista. Koko perhe on mukana yrityksessä, jossa kaikki on tehty vuosikymmenten ajan samalla tavalla. Yritykseen kuuluvat omistajasuvun jäsenet, serkut, sedät ja tädit syövät päivittäin saman pöydän ääressä lounasta. Ruuhka-aikana lisäapukin löytyy siskontytöistä tai -pojista. Tehdas sijaitsee 1600-luvulta sijaitsevassa sokkeloisessa rakennuksessa.

Laadukkaita tai vähintään hyviä viinejä valmistavia pientiloja on oman kotini lähellä useita kymmeniä. Ne eivät pysty tuottamaan suuria määriä, mutta ovat ylpeitä tuotteestaan ja palvelevat asiakkaitaan parhaimman mukaan. Tuottajan kännykkänumero uusia tilauksia varten on painettu pullon etikettiin.

Yhdessä suosikkiravintoloistani Firenzessä on vain muutama pöytä, ja niidenkin ääressä istutaan kuin sillit purkissa. Omistajasisarukset eivät tee mitään laajentaakseen paikkaa vaikka se on yksi paikallisen toimistoväen ja turistien suosimista ruokapaikoista. Välillä jono kiemurtelee ulos asti, mutta kaikki malttavat odottaa vuoroaan ja päivän herkullisia annoksia jotka valmistetaan silmien alla.

Yksi arkeni pienistä iloista on mahdollisuus käydä silloin tällöin aperitiivilla. En puhu vain lasillisesta täyteläistä chiantia tai iloisen poreilevaa proseccoa vaan myös niiden seurana tarjoiltavista pikkuherkuista. Italialaiseen aperitiivikulttuuriin kuuluu, että lasillisen hinnalla voi latoa lautaselleen naposteltavaa noutopöydästä. On täytettyjä leipiä, kylmää pasta- tai couscoussalaattia, leikkeleitä, juustoja, friteerattuja vihanneksia, mozzarellaa ja vaikka mitä muuta. Opiskelijoille aperitiivi toimii usein illallisena, ja uusista aperitiivipaikoista vaihdetaan tiuhasti tietoa. Seuraavalla Italian-matkalla kannattaa siis ottaa selville, mikä on paras paikka käydä tutustumassa aperitiivien maistuvaan maailmaan!

Ella Kanninen 20.2.2013