Kolumni

Selviytymisopas Italian-lomalle

Moni suomalainen suuntaa tänäkin kesänä Italiaan, joku ensimmäistä, toinen kahdeksatta kertaa. Tervetuloa vaan, Italia on monipuolinen ja elämyksiä tarjoava maa!

Suomalaisilla on Italiassa mutkattomien matkalaisten maine. Olemme siistiä, tyytyväistä ja kielitaitoista kansaa, joka ei turhista napise.

Ja tässä se ongelma onkin.

Italiassa nimittäin tarvitaan kohteliaiden käytöstapojen lisäksi sopiva määrä nopeutta ja nokkeluutta. Tässä muutama vinkki:

Noutopöytä: Ole nopea!

Jos illallinen tarjoillaan noutopöydästä, älä tuuppaa arasti toisia edellesi vaan ota lautanen kouraan ja iske kiinni pöydän antimiin heti etujoukoissa.

Italialainen inhoaa jonottamista ja tekee perheensä kanssa strategian jo ennen ruokasaliin astumista. He haluavat parhaat palat ja ruokansa lämpimänä. Niin sinäkin, mutta suomalaiset kohteliaisuusäännöt estävät rynnimisen. Nyt on tullut aika opetella uusi määrätietoinen mutta tyylikäs eteneminen.

Aamiainen: Pyydä, mitä ei ole tarjolla

Jos hotellin suomalaista kahvia huonosti imitoiva americano aiheuttaa vilunväristyksiä, tee kuten italialainen ja pyydä tarjoilijalta cappuccino. Sitä ei ehkä mainosteta erikseen, mutta se tuodaan asiakkaalle erittäin mielellään. Kun vielä pyydät kahvisi tuoreeseen maitoon eli latte frescoon sekoitettuna, saat täydellisen kahvinautinnon lisäksi myös arvostusta.

Älä sen sijaan tilaa cappuccinoa lounaan jälkeen. Italialaiset mieltävät cappuccinon vain aamujuomaksi.

Muista aikataulu

Italialaiset ovat uskollisia ruokailuajoille. Lounas syödään yhden maissa ja illallinen seitsemän jälkeen. Nälkään ei kuole, jos haluaa poiketa tästä aikataulusta, mutta priimaa on silloin turha odottaa. Turistikaupungit ovat luonnollisesti tottuneet joustaviin aikatauluihin, mutta vähänkään korvemmassa keittiöt sulkevat ovensa kolmeen mennessä.

Ja kukaanhan ei matkusta Italiaan syömään väsähtäneitä patonkeja tai tunkkaisia salaatteja. Salaatit eivät muuten yleensä ole kekseliäitä tai yllättäviä – saat joko mozzarellaa tai tonnikalaa tai sitten niiden yhdistelmiä.

Unohda talon viini

Talon viini saattaa toimia tusinatavaraa tarjoilevassa ravintolaketjussa, mutta Italiaan asti sitä ei kannata matkustaa juomaan. Vaikka talon viini ei välttämättä ole huonoa, viinimaassa kannattaa rohkeasti maistella eri vaihtoehtoja.

Ella Kanninen 16.5.2013