Kolumni

Talven karnevaaleissa

Helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina toscanalaisessa merenrantakaupungissa Viareggiossa alkaa karnevaaliaika. Tuhannet ihmiset pukeutuvat sunnuntaisin mitä ihmeellisimpiin asuihin ja hakeutuvat kävelykadulle. Kadun valtaavat ihmisten lisäksi myös jopa parikymmentä metriä korkeat carrit, paperimassasta tehdyt näyttävät hahmot, joita on rakennettu koko vuosi. Valtaosa irvailee politikoille ja ajankohtaisille henkilöille.

Viareggion karnevaalit ovat ennen kaikkea iloinen kansanjuhla serpentiineineen, ilmapalloineen ja makeine syötävineen. Kaiken kruunaa  korviahuumaava meteli.

Auringonpaisteesta huolimatta mereltä puhaltava tuuli on vielä kylmä. Pääkadun lukuisat kahvilat ovatkin tupaten täynnä lämmikettä kaipaavia. Karnevaaliajan makeisiin syötäviin kuuluvat frittelle-munkkipallerot, uppopaistelut taikinalevyt cencit ja fratet.

Varsinaista juhlajuomaa ei ole, mutta 1800-luvulta asti italialaisissa merenranta- ja satamakaupungeissa on taisteltu kylmää vastaan tilaamalla lasi poncea. Se on rommin tapaista, vahvasti sokeroitua ja appelsiiniviipaleella höystettyä juomaa, johon kuuluu olennaisesti kahvi.

Tämä punssia ainakin nimeltä muistuttavan juoman kotikaupunki  on Viareggiosta vajaan sadan kilometrin päässä sijaitseva Livorno. Eri nimillä kulkevia versioita poncesta löytyy kyllä kaikkialta Italiasta, niin mereltä kuin alppikylistäkin. Jos poncen imelä maku on liikaa, voi kahviinsa tilata tujauksen jotain muuta lämmikettä. Caffè correttoon, terästettyyn espressoon, saatetaan lurauttaa vaikkapa konjakkia, viskiä tai anisviinaa.

Italiassa väkevät alkoholit kuuluvat yleensä lähinnä yöelämään ja kesän rantabileiden cocktaileihin. Talvella maistuu kuitenkin toisinaan likööri tai grappa. Kun piipahdin eräänä iltana hakemassa kylän baarista maitolitran, huomasin, että jokaisella korttia pelaavalla papparaisella oli edessään pieni lasi. Meno oli hilpeä, niin kuin se ilomielisillä italialaisilla yleensä on.

Ella Kanninen 7.2.2013