Kolumni

Laulajatähti nauttii oliivien keräämisestä

Toscanassa kotimme lähellä sijaitsevalla La Lombricaia -tilalla asuu aaseja, hevosia, lampaita ja kalkkunoita. Tila on agriturismo eli majoitusta tarjoava maatila, joita on täällä Italiassa 20 000.

Tilat vaihtelevat kooltaan suuresti, mutta melkein kaikki tuottavat jotakin herkkua kuten viiniä, hedelmiä, oliiviöljyä, juustoa tai hunajaa. Vähintään muutama vapaa kana tepastelee usean agriturismon pihalla.

Naapuritilamme monet eläimet on tarkoitettu turistien rapsutettaviksi, mutta aitauksissa röhkivät, mustavalkoiset Cinta senese -rotuiset possut päätyvät lopulta pöytään. Niiden lihaa pidetään erityisesti arvossaan rodun alkukantaisuuden ja harvinaisuuden vuoksi.

Myös musiikin supertähti Sting hankki 1990-luvun lopulla Toscanasta oman tilan. Yli 350 hehtaarin tila rakennuksineen oli päässyt pahasti rapistumaan. Vuosien restauroinnin jälkeen Il Palagio on jälleen loistossaan ja tuottaa viiniä, hunajaa ja oliiviöljyä.

Paikkaan saa tutustua kuka tahansa, ja sitä vuokrataan häihin sekä muihin juhliin. Myös Sting itse Trudy-vaimoineen lomailee tilallaan usein. Pariskunta on kuulemma tuttu näky paikallisessa supermarketissa.

Laulajatähti nauttii tilalla vieraillessaan erityisesti oliivien keräämisestä. Stressi katoaa ja luonnossa oleilu on parasta terapiaa kiireiselle tähdelle. Hänen toiveestaan tilalla järjestetäänkin päivän kestäviä keräilytapahtumia, joihin jokainen voi maksua vastaan osallistua. Jokainen saa oman korin, ja opas kertoo, miten oliivit oikeaoppisesti kerätään. Välillä syödään pikniklounas ja maistellaan viinejä – muun muassa ja kuinkas muuten kuin Message in a bottle -nimistä viiniä.

Toivottavasti Stingin tiluksilla riittää kerättävää tänä vuonna. Eri puolilla Toscanaa sadosta on tulossa olematon oliivipuihin iskeneen kärpäsloisen takia. Sateinen kesä ei tehnyt oliiveille hyvää ja sen lisäksi puita vaivaa sitkeä loinen, mosca delle olive.

Paikasta riippuen oliivit ovat kutistuneet rusinan kokoiseksi tai ne ovat niin sairaita, ettei niitä kannata kerätä ollenkaan. Laajat torjuntatoimet ovat käynnissä, mutta ainakin meidän viljelijäystävämme ovat jo varautuneet pahimpaan. Katseet ovat jo seuraavassa sadossa.

Ella Kanninen
21.10.2014