Mistä tunnistaa hyvän vesimelonin?

Ihana jälkiruokaklassikko tiramisu, joka sopii mihin vuodenaikaan tahansa, tarkoittaa kirjaimellisesti ”nosta minut ylös”.  Jotain ihmeellisen lumoavaa tässä dolcessa todellakin on, sillä ainakin minut se saa leijailemaan aina muutaman metrin maan pinnan yläpuolella. Jälkkäristä on luonnollisesti satoja eri versioita: yksi lisää siihen mansikoita, toinen saa särmää likööristä, kolmas luottaa valkosuklaan voimaan.

Perusaineksiin kuuluvat kananmuna, sokeri, mascarpone-juusto sekä espressossa kostutetut savoiard-keksit. Herkku ei ole aivan yksinkertainen valmistaa, sillä raaka-aineiden täytyy olla priimoja, muuten kuohkeus jää uupumaan. Myös vatkausaika, tekniikka ja välineet pitää olla viimeisen päälle. Ilmankos omassa versiossani on vielä kosolti parantamisen varaa.

Italialaisissa kakuissa ja makeissa piirakoissa maistuu kesällä sitruuna, eikä suotta. Italia on maailman suurin sitruunantuottaja, vaikka alun perin hedelmä on kotoisin Intiasta. Eteläisen Italian sitruunat ovat maailmankuuluja. Vaikka tiesin italialaisten sitruunoiden merkityksen ja maineen, hämmästyin silti ensimmäistä kertaa Amalfin rannikolla vieraillessani, miten monipuolisesti ja mielikuvituksellisesti sitrushedelmiä käytetään.

Oli karkkia, hilloa, pateeta, parfyymiä ja loputon määrä leivonnaisia. Jäätelöä monella eri kirpeysasteella. Erityisen hyviä olivat ghiacciaolot eli mehujäät. Jostain lehdestä repäisemääni fantastisen sitruunakakun reseptiin tulee kahden sitruunan puristettu mehu ja peräti kolmen kuori raastettuna. Päälle pinjansiemeniä ja tomusokeria, eikä nautinto voisi olla suurempi.

Yhtä ihanaa on maistaa keskikesän kypsyttämää vesimelonia, vaikka se tarjoiltaisiin muovilautaselta vilkkaasti liikennöidyn tien varrella. Aikoinaan Firenzen keskustassa asuessamme meillä oli tapana kävellä kolmen tien risteyksessä sijaitsevalle kojulle ja syödä jälkiruoaksi isot palat vesipitoista herkkua. Omistaja avasi kesäkojunsa vasta heinäkuussa ja häneltä opin, miten hyvä vesimeloni tunnistetaan. Kuoreen kopauttaessa ääntä ei saa kuulua, kuoren pitää olla ehjä, kirkkaan vihreä ja kiiltävä. Eikä hyvää vesimelonia saa vielä kesäkuussa, heinäkuun lopulla aromit alkavat vasta olla kohdallaan. Varsinainen vesimelonin kuukausi on elokuu.

Ella Kanninen
29.7.2014