Kolumni

Sekaisin vihreästä

Italialaisella vihannestorilla on nyt käynnissä hullut päivät! Ihmiset tungeksivat ostamassa muutamilla euroilla kaikkea maasta työntyvää kevään vihreää. Hinnat ovat halvemmat kuin läheisessä supermercatossa, ja paikalla kannattaa olla ajoissa jo heti aamusta, jotta saa parhaat tuotteet. Ei niin että myöhemminkään jäisi nuolemaan näppejään.

Kevät aloittaa oikeastaan pitkälle syksyyn jatkuvan runsaudenpulan, jossa pohjoismainen perheenäiti on välillä ymmällään. Jos matka suuntautuu Italiaan, suosittelen ehdottomasti käyntiä paikallisella vihannestorilla.

Myyntipöydät pursuavat esimerkiksi yrttejä, joita myydään nipuissa, yksittäisinä varsina, kiloissa – miten nyt asiakkaalle parhaiten sopii. Tuoretta korianteria, lehtipersiljaa, minttua, ruohosipulia, anista ja basilikaa – niitä haistellessa allergiasta tukkoisen nenän luulisi avautuvan. Laakerilehteäkin saa, mutta toisaalta se on myös yleisin pensasaita ainakin Toscanassa, joten tähän asti olen napannut muutaman lehden lihasoppaan kotipihaltani.

Myös parsa, lehtikaali, mustakaali, artisokka ja herneet tekevät kauppansa. Vihreää parsaa tarjoillaan tietysti vaikkapa risotossa, yksinkertaisesti parmesaanilla maustettuna. Mikäli joku löytää kevätniityiltä ohuempaa ja pitkulaista villiparsaa, makuelämys on vieläkin suurempi. Paitsi lähi-, ehdottomasti myös gourmetruokaa, vaikkeivät italialaiset itse niin ajattelekaan.

Äskettäin sain maistaa elämäni ensimmäisen kerran tagliatelle-nauhapastaa mustakaalikastikkeella. Rakastan kaiken maailman kaaliruokia, mutta tällä kertaa maku oli liian ärhäkkä. Mustakaali, joka nimestään huolimatta on tummanvihreää, oli yllättävän kitkerää. Miehelläni kävi taas parempi tuuri, hänen artisokka-hernepastaansa oli lorautettu myös vähän kermaa, ja maku oli taivaallinen.

Italiassa kevään palkokasveja käytetään myös runsaasti. Härkäpapuja rouskutellaan sellaisenaan tai pecorino-juuston kanssa, herneitä paistetaan pilkotun sipulin kanssa tai syödään raakoina. Perinteinen keväinen hernekeitto on siellä kirkkaan vihreä, tuoreista herneistä valmistettu ja samettisen kermainen. Tästä on kesän hyvä alkaa!

Ella Kanninen
6.5.2014