Kolumni

Unohtumatonta vappua!

Sosiaalisessa mediassa törmää varsinkin viikonloppuisin kuvapäivityksiin, joissa pääosassa ovat herkut. Eri puolella maailmaa ihmiset rentoutuvat ja laittavat ruokaa. Grillauskausi takapihalla on avattu, naapuri on kutsunut korkkaamaan uuden terassin, luonnosta kerätyt nokkoset on kääräisty kuohkeaan omelettiin, uuden brunssipaikan noutopöytä testattu.

Näitä kuvia tulee varmaan lisää, mitä aurinkoisemmiksi ja lämpimämmiksi säät muuttuvat. Myös monipuoliset juomat ovat varmasti edustettuina näissä päivityksissä. Yhtä kaikki, missä tahansa olemme, hyvä ruoka ja seura ovat aiheita, joita haluamme jakaa ystävien kanssa vaikka vain kuvien välityksellä.

Varmasti myös kevään varsinaisessa avajaisjuhlassa vappupäivänä otetaan kuvia piknik-herkuista ja kuplajuomista. Italiassa vappu, työväen juhla sielläkin, on yhdessäolon ja rentoutumisen aikaa. Kaikki hakeutuvat ulos eväät mukanaan tarkoituksena viettää ulkoilmassa koko päivä. Kaupungeissa, kuten Milanossa ja Roomassa, piknikpaikkoina toimivat lukuisat puistot. Joissain puistoissa voi jopa grillata, valitettavan harvoissa tosin.

Parasta on pakata auto täyteen sapuskaa ja suunnata maaseudulle eväsretkelle. La scampagnata -termi tunnetaan jo Jean Renoirin vuonna 1936 ohjaamasta samannimisestä elokuvasta, jossa retki johtaa rakkaustarinaan. Päivän aikana ruoka valmistetaan ja syödään isossa seurueessa. Yleensä mukana on lihaa, vihanneksia, salaattia, hedelmiä sekä juomia tarpeen mukaan. Periaatteessa paikaksi käy mikä tahansa rapistuneesta metsästysmajasta satoja vuosia vanhan villan puutarhaan.

Itse muistan ensimmäisen vappuni Italiassa, jolloin muutaman suomalaisen ystäväni kanssa päädyimme keskelle toscanalaista metsää syömään ja juomaan silloisen poikaystäväni ystävän isän sedän tiluksille. Juuri niin hauskaa kuin miltä kuulostaa! Päivän aikana söimme pitkän lounaan tuntemattomassa seurassa, pelasimme korttia ja välillä jalkapalloa lasten kanssa.

Lopulta tässäkin perinteessä on kyse universaalista juhlasta, jonka tarkoituksena on koota tuttuja ja tuntemattomia yhteen viihtymään. Ja aina parempi, jos käy kuten elokuvassa ja joku onnistuu kaiken hulinan keskellä tekemään unohtumattoman vaikutuksen.

Ella Kanninen
29.4.2014