Kolumni

Vinkkejä ravintolan valintaan

Hyvän ravintolan löytäminen lomakohteessa on aina papukaijamerkin arvoinen suoritus. Sosiaalinen media on riemastuttavasti helpottanut elämää, sillä vinkkejä voi kysyä kavereilta, ja aina joku osaa suositella elämyksellistä ruokapaikkaa.

New Yorkiin matkustanut ystävättäreni oli ottanut selvää tämän hetken in-paikoista jo hyvissä ajoin ennen koneeseen nousua, jotta sai keskittää kaiken energiansa kenkien shoppailuun. Firenzeläisen tuttavaperheemme 15-vuotias poika hoitaa paitsi perheen ulkomaanmatkojen lento- ja hotellivaraukset myös ravintoloiden etsimisen. Hän viettää tuntikausia netissä käymällä läpi ravintoloiden kokkien curriculum vitaet, pöytäjärjestyksen, menyyn ja lopulta buukkaa paikat etukäteen koko lomaviikoksi. Viimeisin tutkinnan kohde oli Arabiemiraatit.

Suosittelen Italiaan matkustavallekin salapoliisityötä varsinkin, jos kohde on isossa kaupungissa. Ihana Rooma muuttuu nopeasti nälkäisen turistin painajaiseksi, sillä ruokapaikkoja on vieri vieressä ja innokkaita sisäänheittäjiä tuplasti. Väsymyksestä sitä istahtaa helposti ensimmäiseen punavalkoruutuisella liinalla peitettyyn pöytään ja saa eteensä maailman vetisimmän pasta al pomodoron. Harmitus on suuri.

Hotellien respat ovat hyviä hankkimaan tietoja ja buukkaamaan pöytiä lähikulmien ravintoloista, mutta heidän työhönsä kuuluu myös selvittää asiakkaalle hänen toivomansa uuden ravintolan asiakastilanne.

Kieltä osaavan kannattaa hankkia kirjakaupasta uusin painos Gambero Rossosta – täkäläisestä ravintolaraamatusta. Joka vuosi päivitettävässä opuksessa on listattu kaikki saapasmaan mainitsemisen arvoiset ravintolat. Päivän lehdestä saattaa myös bongata arvokkaita helmiä, jos osaa lukea ravintolasuosituksia. Näin kävi minullekin vuosia sitten Firenzessä, kun päätin lounastaa pienessä keskustan paikassa, josta olin lukenut paikallislehdestä. Kolmen sisaruksen pyörittämä paikka on edelleen lempiravintolani kaupungissa.

Ja Italiassa kun ollaan, varsinkin maaseudulla kannattaa avata rohkeasti suunsa ja kysyä kadunmiehen mielipidettä kylän parhaasta ravintolasta. Heidän suosituksensa päihittävät yleensä parhaimmatkin kirjalliset arvostelut.

Ella Kanninen
11.7.2014