Panimolla

Italialaiset luovat uutta olutkulttuuria

Alkon oluiden ja siiderien tuoteryhmäpäällikkö Mika Kaup­pinen ihastui Italian olutkulttuuriin. Samanlaista voisi edistää myös Suomessa.

Alkon oluiden ja siiderien tuoteryhmäpäällikkö Mika Kaup­pinen on tutustunut Italian vahvaan pienpanimobuumiin oppiakseen ymmärtämään meneillään olevaa italialaisten käsityöoluiden renessanssia.

”Halusin nähdä, mitä Suomessakin voisi tapahtua ja kaivaa esiin tekijöitä, joilla olutkulttuuria voitaisiin meilläkin edistää.”

Kauppisen Italiassa kohtaamat oluentekijät ovat nykyajan davincejä.

”Oluentekijät kokeilevat ja luovat uutta ennakkoluulotto­masti, intohimoisesti. Kun panimoiden määrä on kehitty­nyt kymmenessä vuodessa muutamasta kymmenestä liki kolmeensataan, mahtuu joukkoon monenlaisia tekijöitä. Jotkut ovat hyvin tarkkoja prosessissa ja taitavat oluenval­mistuksen, osalla on enemmän intoa kuin taitoa.”

Luovuutta italialaisissa pienpanimoissa käytetään myös humalan kanssa leikitellessä. Monesti oluet humaloidaan rohkeasti käyttäen useita humalalajikkeita. Tyypillisen pippurisen ja mausteisen maun salaisuudeksi paljastuivat uusiseelantilaiset humalat, joita Italiassa usein suositaan.

Ilakointi jatkuu pullo- ja etikettidesignissa, jota Kauppi­nen kuvailee herkulliseksi.

”Vaikka kaikessa näkyy rohkeus ja revittely, on italialaiseen kulttuuriin sisäänkirjoitettu hyvännäköisen tavoittelu, la bella figura, aina mukana. Tuotteiden tulee soveltua pakkausilmeeltään myös ruokapöytään ja arvokkaampaankin tilaisuuteen”, Kauppinen makustelee.

Italialaiset panimoravintolat

Designvaihto italialaisten kanssa voisi olla kahden­suuntaista, sillä Kauppisen mukaan oluentekijät arvosti­vat myös pohjoismaisten pienpanimoiden designia.

Kauppiselle syntyi Italiassa vahva tunne siitä, että olutkulttuuria viedään parhaiten eteenpäin ruokakulttuu­rin avulla. Nuorekas ja trendikäs uusi sukupolvi haluaa erottautua valinnoillaan ja nauttii rennosta oluiden maailmasta.

”Viini on Italiassa paikallista mutta olut kansallista. Se yhdistyy erilaisiin ruokiin kautta koko makupaletin.”

Panimoravintoloissa on tarjolla ruokaa, tyypillisim­millään antipastoja ja pieniä pasta-annoksia, josta yhdessä oluiden kanssa syntyy mainio oluen ja ruoan liitto. Toscanassa syötiin paikallisia herkkuja vasikasta eri salameihin, pastaa ja juustoja panimon belgetyylisten oluiden kanssa. Piemontessa panimoravintolassa odotti kokonaisvaltainen elämys, jossa kuuden ruokalajin illallinen oli rakennettu oluiden ehdoilla.

Saksasta oppinsa ammentaneet italialaisten käsityö­oluiden pelle pelottomat kunnioittavat perinteitä, mutta eivät anna niiden häiritä. Oluttyylienkään kanssa ei juututa vanhaan, vaan kehitetään uusia.

”Italiassa korostuvat intohimo, taiteilijasieluisuus ja oluiden moninainen kirjo. Oluiden hienous on humalalla leikittely ja halu rikkoa raja-aitoja”, Kauppinen summaa.

Artikkeli on julkaistu Etiketin numerossa 3/2010.

Teksti: Mariaana Nelimarkka
Kuvat: Juha Salminen