Panimolla

Pääsiäisolut maistuu lampaan kanssa

Tiesitkö, että pääsiäisoluet ovat tuttuja lähinnä Skandinaviasta? Varsinaiseksi oluttyypiksi sitä ei voi luokitella ja panimoille pääsiäinen on sesonkina lyhyt. Silti kevät pääsiäisineen on mitä herkullisin olutsesonki.

Pääsiäisenä karistetaan vihdoin talven viitta harteilta ja valmistaudutaan aamu aamulta lisääntyvään valoisuuteen. Entisaikoina vuodenajat määrittelivät oluenpanon rytmiä, olivathan panimot monesti maatilojen yhteydessä. Esimerkiksi meripihkanvärinen, lempeän maltainen märzen-olut pantiin Saksassa maaliskuussa, ennen peltotöitä ja liian lämpimiä ilmoja. Ranskassa muinainen mars-olut taas oli sydäntalvella pantua, tavallista pidempään kypsynyttä ja nautittiin maaliskuisessa auringonpaisteessa. 

Oluenpanon kannalta liian korkea lämpötila on yhä edelleen hygieniariski. Vasta 1800-luvun lopulla yleistyneet jäähdytyslaitteet mahdollistivat oluenpanon läpi vuoden ja pienensivät pilaantumisriskiä. Tätä ennen olut kannatti kypsyttää ja säilöä kellarin viileydessä. Saksan sana lagerung merkitsee juuri varastointia. Siitä tuleekin termi lager-olut.

Pääsiäinen on tarjonnut panimomestareille mahdollisuuden leikitellä raaka-aineilla, lopputuloshan on voinut olla hyvin vapaa. Olueen on voinut lisätä erilaisia mausteita, vähän runsaammin maltaita, käyttää kenties uutta humalalajiketta tai vähän erikoisempaa hiivaa.

Suomessa on tavattu lukuisia tummanpuhuvia ja yleensä aika vahvoja pääsiäisoluita sekä isoilta että pieniltä panimoilta – jopa oikealla mämmillä höystettynä. Pääsiäisoluen ei tietenkään tarvitse olla tummaa ja tuhtia. Keski-Euroopasta voi löytää satunnaisen pääsiäisoluen myös kullankeltaisena, mietona ja hedelmäisenä. 

Munkkien oluenpanotaidot tunnustetaan vuosisatojen takaa ja liitetään usein vivahteikkaisiin, runsasaromisiin luostarioluisiin tai perinteisesti keväisin nautittuihin pyöreän maltaisiin bock-oluisiin. Paasto päättyy pääsiäiseen ja kun kerran olutta kutsutaan myös nestemäiseksi leiväksi, on se epäilemättä ollut luostarin asukkaiden juoma paaston aikana. Kevään ja kesän taitekohtaa on sitäkin juhlistettu esimerkiksi kullankeltaisella maibock-oluella. 

Mitä ruokaa oluen kanssa?

Pääsiäisruoista lammas on hyvä kumppani oluelle. Samaan aikaan voimakkaana ja herkkänä makuna lammas nauttii maltaan tuomista tummemmista, jopa suklaisista sävyistä mutta myös hedelmäisyydestä. Valkosipuli ja minttukastike täydentyvät hyvin pintahiivaoluiden kypsän hedelmäisillä, yrttisillä ja mausteisilla aromeilla.

Mausteisemmalle ruoalle kuten esimerkiksi lammaskoftalle kannattaa kokeilla tummaa ja selkeästi makeampaa olutta. Savustetulle lampaalle valinta on luonnollisesti savuolut, jonka aromi tulee savustetuista maltaista. 

Pinaatti-kasvisrullien, sahramiohraton ja muiden kasvisruokien kumppaniksi sopivat aromeiltaan kepeät ja hedelmäiset oluet, kuten vaaleat vehnäoluet tai raikkaat alet.

Mitäpä olisi pääsiäinen ilman pashaa ja mämmiä? Jälkimmäiselle sopii luonnollisesti kevyen paahteinen, tummasuklainen ja karamellimaltainen täyteläisempi portteri. Pashalle taas tarvitaan mieluummin vaaleampia ja makeampia vaihtoehtoja kuten hedelmäiset alet. Rahkapohjaisille jälkiruoille ja hedelmäsalaateille voi kokeilla hieman happamiakin oluita, esimerkiksi saisonia.

Teksti: Mikko Salmi
Kuva: Thinkstock