Panimolla

Uniikkien makujen käsityöläisoluet

Uusi olutvuosi julistetaan avatuksi käsityöläisoluilla. Alkoissa ennennäkemättömät tuotteet ovat uniikkeja ja saatavuudeltaan rajattuja. Erityisen aromikkaina käsityöläisoluet ovat mainioita maisteltaviksi sellaisenaan, mutta niiden seuraan voi hyvin tuoda vaikkapa juustotarjottimen.

Vastakehitetyt käsityöläisoluet ovat erikoiseriä, joita ei ole aiemmin ollut Alkossa eikä laajamittaisessa myynnissä. Viidestätoista oluesta kolmetoista on kotimaisia. Perinteisten oluttyyppien rajoja koettelevat oluet kertovat panimoiden innovatiivisuudesta.

”Käsityöläishenkisyys ja uudet, uniikit konseptit ovat koko kampanjan idea. Tänä vuonna mukana on huippuvalikoima klassikko-oluttyyppejä tuoreella otteella ja myös hyvin ainutlaatuisia erikoisuuksia”, kertoo Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen.

Neljän Alkoista tutun pääoluttyypin (vahva lager, ale, portteri & stout, erikoisuus) luokissa on tänä vuonna tarjolla monta mielenkiintoista alaoluttyyppiä kiireettömiin olutnautintohetkiin.

Maltaan makeutta, humalan purevuutta

Perinteinen kevään merkki on maltainen bock, jota edustaa kastanjanruskea, karamellisen täyteläinen ja hennon suklainen Suomenlinnan Panimon Thor Bock . Olut on pantu perinteisellä, työläällä ns. kolmikeittomäskäyksellä, mikä antaa lopputulokseen makua ja väriä. Se sopii nautiskeluolueksi sellaisenaan.

Vielä vahvempi eli doppelbock löytyy mantereen puolelta. Bryggeri Helsinki Senaattori on kahvinruskea, täyteläinen, pehmeän maltainen ja kevyen paahteinen bock, jota on kypsytetty peräti 4–5 kuukautta. Sen kaverina voi tarjota vaikkapa vahvanmakuista emmentalia.

Humalan reipas puraisu on jo jonkin aikaa ollut oluissa muotia. Skottilainen Innis Gunn Toasted Oak IPA on kullankeltainen, keskitäyteläinen ja voimakkaasti humaloitu india pale ale, joka on oluttyyppinä perua Englannin siirtomaa-ajoilta. Oluen greippisen ja yrttisen aromin salaisuus on juuri käymisen lopulla tehty ylimääräinen humalointi. Maistele cheddarin seurassa.

Rekolan Amerikan Eno on niin ikään ronskisti humaloitu india pale ale. Täyteläinen, sitruksinen ja havuarominen sekä tarkoituksella pyöreän maltainen, mikä toimii mainiosti vastapainona humaloinnille. Erilainen olut keväthangille, toteaa tekijä. Olutta kannattaa kokeilla sinihomejuuston kanssa.

Saimaan Juomatehtaalta saapuu sieltäkin taatusti erilainen ja uniikki IPA. Meripihkankeltainen, erittäin voimakkaasti humaloitu ja täyteläinen Marsalkka Double IPA, jonka aromista voi löytää aprikoosia, kukkaisuutta ja roseepippuria. Kyytipojaksi suositellaan vahvaa gruyère-juustoa.

Oluttyypin rajoja koetteleva, ruskeanmusta Hiisi Pläkki on jyväskyläläisen pienpanimon tulokas, joka sopii nautiskeluolueksi sellaisenaan. Se on täyteläinen ja voimakkaasti humaloitu sekä aromeiltaan marjainen, jalohumala-arominen ja kuivan paahteinen IPA. Panimon tavoitteena on ollut osoittaa, kuinka tummakin olut voi olla reilusti humaloitu menettämättä paahtuneiden makujen rikkautta.

Tummia tunnelmia

Kun paahtuneisuudesta puhutaan, voi makunystyröitä helliä keväällä usealla tummalla olutuutuudella, jotka sopivat nautiskeluoluiksi sellaisenaan. Mallastetulla kauralla höystetty, tummanruskea ja täyteläinen Stadin Panimo Double Oat Malt Stout antaa suklaakeksimäisen paahtuneisuuden ja voimakkaan humaloinnin puhua puolestaan, vaikkapa pippurijuuston kera.

Kahvipavuilla höystetty, tummanruskea Prykmestar Kahvi Stout on tuoksultaan hennon lakritsinen, hedelmäinen ja kahvinen sekä rungoltaan pehmeän täyteläinen. Humalan osalta on käytetty ainoastaan katkerohumalaa ja sekin on normista poiketen brittiläistä Fuggles-lajiketta.

Kahvia on mausteena myös tummanruskeassa, täyteläisessä Teerenpeli Mokkamatti -stoutissa, jossa on haluttu tuoda kahvin, tummasuklaan ja ruisleivän aromit helposti havaittaviksi. Panimon väelle annettiin tuotekehittelyssä vapaat kädet.

Mausteilla on leikitelty porilaisessa pienpanimossa. Tummanruskea Beer Hunter’s Mufloni Keripukki on täyteläinen, voimakkaasti humaloitu ja kookoksella ja valkosuklaalla maustettu tasapainoinen stout. 

Brittiläinen Ridgeway Imperial Russian Stout taas tarjoaa espressomaisia, kevyen pähkinäisiä ja luumuisia aromeita mustanruskealla olemuksellaan ja erittäin täyteläisellä rungollaan. Panimomestari suosittelee maistelemaan olutta punaviinilasista ja mielellään liki huoneenlämpöisenä. Sen seuraksi sopii stilton-juusto.

Erityisiä elementtejä

Tämän kevään käsityöläisoluissa on yllin kyllin tarinaa ja kekseliäisyyttä. Nämä uniikit oluet sopivat nautiskeluoluiksi sellaisenaan. Oman pellon emmervehnää käyttäen on esimerkiksi syntynyt kullankeltainen, täyteläinen ja trooppisen hedelmäinen sekä lääkeyrttinen luostariolut Malmgård Emmer Tripel. Olut saa pehmeytensä muinaisesta emmervehnästä.

Historia on läsnä myös kirjakielen isälle omistetussa Laitilan Kievari Agricola -oluessa. Olut on kastanjanruskea ja täyteläisen tasapainoinen strong ale. Tästä suodattamattomasta, runsasvaahtoisesta täysmallasoluesta voi löytää kuivahedelmää ja hentoa toffeeta.

Suomen vanhimmasta pienpanimosta astuu keväisille hangille kinuskinruskea Lammin Sahti Pyy. Se on vahva ja hyvin hedelmäinen strong ale, josta aistii banaanin ja suklaakakun herkullisia tuoksuja.

Perinneoluemme sahdin tekeminen kiinnostaa uusia pienpanimoita. Pyynikin Käsityöläispanimon mahonginruskea ja erittäin täyteläinen Presidenttisahti on vahvasti katajoitu ja humaloitu. Makean hedelmäinen ja kevyen tervainen sahti säilyy runsaan humalointinsa ansiosta tavallista pidempään.

Teksti: Mikko Salmi
Kuva: Thinkstock

 Julkaistu Etiketissä 1/2014