Tiesitkö tämän?

Samppanjan kolme rypälettä

Samppanjaa valmistetaan kahdesta tummasta rypäleestä eli Pinot Noirista ja Pinot Meunieristä sekä yhdestä valkoisesta rypäleestä eli Chardonnaysta. Useimmissa samppanjoissa on mukana kaikkia kolmea.

Yksinomaan Chardonnaysta valmistettua samppanjaa kutsutaan nimellä blanc de blancs, ’valkoista valkoisista’, ja vastaavasti kokonaan ilman chardonnayta valmistettua samppanjaa nimellä blanc de noirs, ’valkoista mustista’.

Karkeasti ottaen Pinot Noir antaa samppanjalle selkärangan, Pinot Meunier hedelmän ja Chardonnay eleganssin.

Samppanjan ja kuohuviinin ero

Nimitystä Champagne tai samppanjamenetelmä, méthode champenoise, saavat käyttää vain Champagnen alueen alkuperäsuojatut kuohuviinit. Monet muutkin kuohuviinit, cavat ja crémantit valmistetaan kuitenkin aivan samalla tavoin. Silloin yleensä mainitaan, että juoma on valmistettu perinteisin menetelmin eli pullossa on maininta méthode traditionnelle.

Teksti: Marko Pasanen
Kuva: Riitta Sourander