Rypäleestä viiniksi

Veneton alueen erikoisuus, Amarone

Vahva, täyteläinen amarone-punaviini on mainio kumppani tuhdeille liharuoille. Pidempään kypsynyt, pehmeän aromikkaaksi kehittynyt amarone on oiva nautiskeluviini sellaisenaankin.

Amarone-punaviini on Veneton alueen erikoisuus. Vahva ja täyteläinen Amarone-punaviini maistuu ilmojen viiletessä tuhtien liharuokien, kuten lammaspaistin ja sienimuhennoksen tai osso bucon ja erityisesti riistaruokien, sekä vahvojen, kypsien juustojen seuralaisena.

Jo pidempään kypsynyttä, pehmeän aromikkaaksi kehittynyttä amaronea voi tarjota sellaisenaankin nautiskeluviininä. Oheen sopii erinomaisesti lohko hyvää juustoa, perinteisiä kumppaneja ovat esimerkiksi kovat pecorinot.

Amarone valmistetaan appassiomento-tekniikalla

Amarone della Valpolicella valmistetaan niin sanotulla appassimento-tekniikalla kuivatuista viinirypäleistä. Valpolicellan alueella Venetossa, Veronan pohjoispuolella, kerätään sadonkorjuun aikaan parhaat, terveet, kypsät ja kuivat rypäleet terttuina käsin köynnöksistä ja siirretään kuivumaan muutamaksi kuukaudeksi. Perinteiseen tapaan rypäleet on kuivattu yhtenä kerroksena olkilaverien päällä. Nykyisin rypäleet kuivataan kuitenkin hygieniasyistä puu- tai muoviristikoilla katoksen alla, ja etenkin suuremmat tuottajat kuivaavat rypäleensä erityisissä ilmastoiduissa kuivatushuoneissa, fruttaioissa.

Kuivumisen aikana rypäleterttuja käännellään, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kuivattamisen aikana rypäleistä haihtuu kolmannes tai jopa puolet painosta ja samalla maku kehittyy, aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus nousee.

Rypäleet puristetaan kuivatuksen jälkeen tammi–helmikuussa. Alhaisessa lämpötilassa tapahtuvan hitaan käymisen aikana viiniin kehittyy mausteisuutta ja rusinamainen, kypsän hedelmän – kuten kuivatun luumun ja kirsikan – maku. Samalla alkoholipitoisuus nousee yli 14 prosenttiin. Terästankeista viini siirretään tammitynnyreihin, joissa viini kypsyy vielä kolmekin vuotta. Sen jälkeen viini pullotetaan ja sen annetaan kypsyä pulloissa vielä vuoden. Amarone-viinit kestävät varastointia hyvin, oikein varastoituina yli kymmenenkin vuotta.

Amarone tarjotaan mielellään dekantoituna ja noin 16–18-asteisena.

 

Tiesitkö, että…

  • Amaronen valmistuksessa käytettävät yleisimmät rypälelajikkeet ovat Corvina, Rondinella ja Molinaro.
  • Vaikka amarone-viinien valmistusmenetelmä on ikivanha, on viiniä myyty amarone-nimellä vasta puolen vuosisadan ajan.
  • Paikallinen roomalaisajalta peräisin oleva viininvalmistustapa kuivatuista rypäleistä tuottaa tällä passito-menetelmällä makeaa jälkiruokapunaviiniä nimeltään recioto. Noin 50 vuotta sitten onnistuttiin sattumalta kehittämään reciotoa kuivempi punaviini, amarone. Nimi amarone tulee italiankielisestä sanasta amaro eli kitkerä, katkera, karvas.
  • Toinen Valpolicellan suosiotaan kasvattava viini on ripasso. Ripasso-menetelmällä punaviini käy uudelleen amarone-viinin kuorimassan päällä, jolloin viiniin kehittyy enemmän makua ja pehmeyttä.
  • Amaronen korkeahkoon hintaan vaikuttavat laadukkaat, tietyltä alueelta saatavat raakaaineet ja sen valmistuksessa tarvittava runsas käsityö.
  • Appassimento-termiin voit törmätä monenlaisten punaviinien etiketeissä, mutta se ei välttämättä tarkoita, että viini olisi amarone. Menetelmän nimen käyttöä ei valvota kovin tarkasti.

Teksti: Inga Aaltonen ja Samppa Haapio
Kuva: iStockphoto

Julkaistu Etiketti 3/2009. Artikkeli päivitetty 10/2016.