Alkuruoka

Gratinoidut simpukat

Uusiseelantilaiset vihersimpukat ovat huomattavasti kookkaampia kuin meillä tutummat sinisimpukat. Muuta merkittävää eroa kuin koko niillä ei oikeastaan ole. Esikypsennettyjä kuorenpuolikkaissa olevia vihersimpukoita saa Suomesta pakasteena hyvin varustetuista marketeista.  

Gratinoidut vihersimpukat

Alkupalaksi neljälle hengelle

  • noin 1 kg tuoreita sinisimpukoita tai noin 500 g pakastettuja sini- tai vihersimpukanpuolikkaita
  • noin 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa

Kuorrutuskastike:

  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl voita
  • 1 1/2 rkl vehnäjauhoja
  • 2–2 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl jauhettua valkopippuria
  • 2–3 rkl silputtua persiljaa
  • 2–3 rkl silputtua tuoretta basilikaa
  • hiukan tuoretta timjamia
  • 1 dl voimakasta juustoraastetta

Valmistusohje:

  1. Puhdista simpukat juoksevan veden alla harjaamalla niiden kuoret. Poista simpukan parta tarvittaessa. Kopauta jo avautuneita simpukoita kevyesti pöytään, ota talteen vain sulkeutuvat simpukat ja heitä avoimeksi jäävät pois. Jos käytät esikypsennettyjä, kuorenpuolikkaissa pakastettuja viher- tai sinisimpukoita, anna niiden sulaa, levitä ne uunivuokaan ja jatka kohdasta 3.
  2. Kuumenna vesi kannellisessa paistokasarissa tai laakeassa kattilassa kiehuvaksi ja lisää suola. Pane kaikki simpukat kasariin. Peitä kannella ja anna kiehua 4-5 minuuttia. Ravistele kasaria välillä. Kun simpukat ovat avautuneet, ne ovat valmiita. Poista avautumattomat simpukat! Anna jäähtyä hetki ja poista simpukoista kansipuoli. Asettele simpukat isoon uunivuokaan. 
  3. Silppua kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulisilppu siinä. Älä päästä ruskistumaan. Ripottele sekaan jauhot ja sekoita hyvin. Lisää viini koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kastiketta pari minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Sekoita joukkoon mausteet ja juustoraaste. Jaa kastike simpukankuoriin ja ripottele halutessasi pinnalle hiukan juustoraastetta. 
  5. Kuumenna 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes kastike kiehuu ja saa hiukan väriä. Nosta simpukat tarjolle patongin kanssa.

Juomasuositus

Uuden-Seelannin tunnetuimmat valkoviinit tehdään Sauvignon Blanc -rypäleestä, jonka runsaan herukkaiset, sitruksiset ja yrttimäiset aromit tukevat gratinoituja simpukoita mainiosti.

Resepti on julkaistu Etiketti-lehdessä 3/2011.

Teksti: Marita Suontausta
Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juomasuositus ja lasi: Alko