Alkuruoka

Hieman parempi sosekeitto

Sattumissa on sopan salaisuus. Kohota malja juhlakaudelle ja tavallista paremmille sosekeitoille. Juhlavat sattumat tuovat keittoon joko mukavaa rapeutta, ruokaisuutta tai samettista pehmeyttä.

Sosekeitot valmistuvat helposti ja nopeasti, ja ne sopivat niin alku- kuin pääruoiksi. Keittopohjaan saa piilotettua jännittäviä makuja meiltä ja maailmalta.

Keittojen aatelistoon soppa kohoaa ruokaisilla tuunakkeilla eli erilaisilla makusilmillä: tuoreet yrtit ja mausteöljytipat viimeistelevät annokset taulumaisen kauniiksi. Viikonlopun tai juhlavan arjen hetken kruunaa keiton kaverina tarjottava, juuri sen makumaailmaan mietitty viini tai olut.

Kolmikon ensimmäisessä sosekeitossa raikas fenkoli saa seurakseen kalaa. Graavilohi leikataan tartarpihvin tapaan kuutioiksi ja kasataan leipälautalle.

Lautta saa seilata täyteläiseen sosekeittoon, johon fenkolin lisäksi upotetaan perunaa, sipulia ja sopivasti sisukasta selleriä. Tällä keräät viikonlopun ruokavierailtasi maksimipisteet Master Chefin hengessä.

Myös vihreän tankoparsan napakat nuput innostavat sopankeittäjää. Hienostunut sosekeitto raikastuu valkoviinitilkalla, ja täyteläisyyden takaa kevyesti vaahdotettu kerma.

Lastuiksi paistettu parmesaaniraaste ja parmankinkku rapsahtavat mukavasti suussa, kun lisäät ne keittoon juuri ennen tarjoilua.

Kolmas sosekeitto, espanjalainen gazpacho, on puolestaan kylmänä tarjottava klassikko, jossa on leikkuuterän käsittelyn jäljiltä vielä mukavasti purutuntumaa. Etikan kirpeyttä ja chilin potkua tukevat paprika ja paahtoleipä. Paahdettuina ne tuovat klassikkokeittoon topakkaa twistiä.

Teksti: Helena Saine-Laitinen
Kuva: Roope Permanto